Страница 1 от 1

Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2015, 12:16
от Hristo
Някой дали е правил подобни експерименти?
След като сварих един многообещаващ портър с начална плътност 1,072 и го заквасих с дрожди, ми хрумна да си направя експеримент като при преместването във вторичния ферментор добавя кафе и уиски. Определено не търся силен аромат на кафе, просто леки нотки и смятам за около 13 литра бира да използвам около 100 грама смляно кафе (допълнително ще реша какъв сорт да е). За уиските съм се спрял на меко ирландско (всъщност точно такова имам в момента в шкафа) Bushmills, около 200 мл.
Ще се радвам на всякакви идеи и съвети - както относно количеството, така и относно начина на добавяне към ферментора. Основно се колебая между сипване директно на смляното кафе във ферментора или приготвяне на кафе със студена вода (или директно с уискито) и след това изливане на прецедената течност.

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2015, 14:44
от mirix
Аз веднъж си правих експеримент със счукани зърна кафе. Сложих ги в тензух при вторичната ферментация. Около 2-3 гр. кафе на литър и стояха така 1 седмица. Ефекта клонеше към нулев да не казвам нулев. Или трябва да се пробва с по голямо количество, или друг подход както ти мислиш. Пробвах и с дъбов чипс същата пропорция.Пак греда. Затова в една бутилка бях сложил чипса и отлежа така 2 седмици не можа по вече. тогава имаше налице резултат. А сега ми се върти шантавата идея да си търся дъбово буренце и в него да отлежава.

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2015, 16:04
от damyan_rm
Кафе съм слагал - на 25-30мин преди края - ползвах около 6-7г за 7-8л варка и си се усещаше приятно (поне за мен) като лека нотка - по-скоро като аромат, отколкото на вкус ...

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2015, 12:04
от Boarhunter
Карафа-та не е ли достатъчен за аромат и вкус на кафе ?
А относно похабяването на твърд алкохол за всичко друго освен за директна консумация съм твърдо против :)

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 20:59
от Hristo
Стана - днеска отворих първата бутилка, 19 дни след бутилирането. В бирата има 1,35 % силно етиопско кафе, смляно и добавено директно във ферментора (след откаляване) + 2,01% ирландско уиски Bushmills.

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2015, 22:55
от mirix
Ицо скрий една буилка от себе си :D Иска ми се да опитам това чудо :)

Re: Бира с кафе и уиски

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2015, 12:51
от Hristo
Бутилките са скрити в мазето и със сигурност няма да ги изпия (не е от най-пивките бири) до края на годината, така че когато имаш път към София, свиркай :)