Предната седмица бех решил да си разчистя склада от старите малцове. Някои бяха смлени преди година и половина и не очаквах кой знае какво като качество. Като видях какво имам и пак отидох към белгийските отворени стилове.
1,3 кг Pilsner
1,2 кг Pale Ale
1 кг Melanoidin
1 кг Munich Light
0,85 кг Smoked Malt
0,7 кг Special W
0,5 кг CaraBelge
0,25 кг Caramel Pils
0,19 кг CaraAroma
6,99 кг Общо
Реших, че може да излезе приемлива Коледна бира.
Озахарих с 21л преварена вода при следния режим:
52°C, 20 мин
65°C, 90 мин - до добра йодна проба
72°C, 20 мин
78°C, 10 мин
Промих с 28л вода при 80°C.
Варих 2 часа до плътност 1,062:
60 мин, 90г Saaz - който беше доста стар и да си пусне малкото горчивина.
15мин, 10г канела, 10г карамфил, 3г индийско орехче.
Охладих и заквасих 25 литра пивна мъст при плътност 1,062 със стартер от Т-58.
Стартерът приготвих от предния ден от стари дрожди Т-58, които Вктор ми подари, и ферментира при постоянно аериране с помпичка за аквариум. Преди да го влея във ферментатора му спрях помпичката и изчаках дрождите да се утаят. Течността я изхвърлих, а използвах само дрождевия сироп.
Изферментира до 1,020 за 2 дни - много бурно. после прехвърлих за вторична ферментация, за да не замирише на лизиращи дрожди.
Очаквам краен алокохол около 6; 6,5%, но все още е прекалено рано за край на ферментацията.