Ниско алкохолна бира
Публикувано на: 05 Окт 2014, 18:47
Здравейте, в момента се вари експеримента за ниско алкохолна бира. Целта е да се получи бира, която е с 3-3,5% алкохол, но на вкус да се доближава максимално до нормална бира и да не се усеща водниста.
Цел - 25 литра бира с BIAB
Малц:
Плизен малц - 3кг
Кара пилз - 0,5 кг
Караамбър - 0,2 кг
Меланоидин - 0,2 кг
Количеството на кара-пилз е голямо за да може да даде тяло на бирата и хубава пяна. Караамбъра също се надявам да помогне за тялото, а меланоидин-а съм го сложил за да има лека сладост и да помогне за баланса.
Майшуването е 75 мин при 65-66 градуса
Хмел:
25 гр Нъгет за 60 мин
10 гр Жатец за 15 мин
10 гр Жатец за 10 мин
10 гр Жатец за 5 мин
20 гр Жатец за сухо охмеляване
Дрождите са Нотингам от предишна варка. Надявам се ферментацията да мине бързо тъй като бирата е с малко захари и дрождите трябва да се справят бързо. Към края на ферментацията ще сложа хмела за сухото охмеляване. Ако до 10 дни имам бира която става за пиене и е газирана, ще съм доста доволен Газирането ще е принудително в кег.
Цел - 25 литра бира с BIAB
Малц:
Плизен малц - 3кг
Кара пилз - 0,5 кг
Караамбър - 0,2 кг
Меланоидин - 0,2 кг
Количеството на кара-пилз е голямо за да може да даде тяло на бирата и хубава пяна. Караамбъра също се надявам да помогне за тялото, а меланоидин-а съм го сложил за да има лека сладост и да помогне за баланса.
Майшуването е 75 мин при 65-66 градуса
Хмел:
25 гр Нъгет за 60 мин
10 гр Жатец за 15 мин
10 гр Жатец за 10 мин
10 гр Жатец за 5 мин
20 гр Жатец за сухо охмеляване
Дрождите са Нотингам от предишна варка. Надявам се ферментацията да мине бързо тъй като бирата е с малко захари и дрождите трябва да се справят бързо. Към края на ферментацията ще сложа хмела за сухото охмеляване. Ако до 10 дни имам бира която става за пиене и е газирана, ще съм доста доволен Газирането ще е принудително в кег.