Страница 1 от 2

Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 15 Авг 2014, 22:45
от cervesa
Наближава Тиквен ден,или деня на Тиквата,или Деня на Вси Светии!
Както и да го назоваваме,за домашните и крафт пивовари това е моменът да се представят с бира в която е вложена тиква.
Произходът на тази инкорпорация на тиквата в бирата.идва от невъзможността на ранните преселници в Северна Америка ,да се сдобият със източник на зaхари за домашната си бира.
И те са го открили в бyрзо растящата, с висок добив и лесна за отглеждане -ТИКВА.

Съдържанието на нишесте в нея ,съчетано с малки количества малц,или с подходяща температурна обработка ,водят до създаването на уникалния сезонен Pumpkin Ale (Пъмкин ейл) или Tиквена бира.

За да си направите такава можете да подходите по два начина-да озахарявате нишестето в тиквата заедо с озахаряване на малца ,или да вложите вече озахарена тиква (след печене във фурна) по време на варката ,или дори да вложите сурова тиква по веме на варката.
Важно е да изберете сорт тикви с високо съдържание на ферментируеми захари (аз лично за България препоръчвам Цигулка и Жълта тиква)
Тиквената бира приема добре и различни подправки-канела ,анасон и др.

Разровете се в световната мрежа за допълнителна информация и да видим какви тиквеници ще сътворим

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2014, 13:05
от alvinator
Съвсем случайно преди месец се чудих какво може да се добави и без да знам, че съществува подобна практика, се сетих за тиквата. И попрочетох доста за pumpkin ale-a. Изненадах се колко много подправки може да понесе, поне на хартия де.
Аз чакам добрите есенни дни, за да спаднат температурите и да експериментирам :)

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2014, 15:32
от Hristo
За понеделник съм планирал да варя такава бира, да видим дали ще ми остане време. Само че тиквата ми не е жълта, а е бяла (обаче пък е от наше село).

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 16:09
от Hristo
Ето я моята рецепта:
2,74 кг печена тиква, нарязана на едри парчета (вкарана при варенето)
2,76 кг пейл ейл
0,5 кг Caraaroma
0,34 овесени ядки
Вкарване на 40 градуса, паузи на 50 градуса (25 мин), 62 гр (30 мин) и 70 гр (40 мин), изкарване при 76 градуса.
Майшуване с 13,3 литра вода, промиване с 10 литра.
Преди варенето OG от 1,062. Още в началото на промиването вкарах в тенджерата тиквата, за да мога да напълня с бира догоре без опасност от преливане. Варене 60 минути.
Хмел Centennial (10,3%) - 50 мин, ирландски мъх - 15 мин, канела 3,6 г - 10 мин, индийско орехче (1/3 чаена лъжичка) - 10 мин, бахар (около 1 гр) - 10 мин.
ОG след варенето 1,066
Мая Safale S04
Ферментацията започна много бурно в петък, сега вече се е поукротила. Тъй като преместих тиквата във ферментора, задължително ще има вторична ферментация без тиква. Планирам да бутилирам по празника на Вси Светии, което предполага дегустация не по-рано от 20 ноември.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2014, 15:35
от Hristo
При откаляването захарността бе паднала до 1,016 (25 октомври), за съжаление 5 дни по-късно (30.10.) си беше останала същата, та така и бутилирах бирата.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 17:22
от daniel.trifonov
Вчера, тиквен ейл варнах аз.
3,5кг Pale Ale
0,5кг Cara Pils
Озахаряване с 12л вода. Температурни паузи:
- 52°C размесване и подгряване
- 62°C, до добра йодна проба 70 мин.
- 72°C, 15 мин.
- 80° 10 мин.
Промиване с вода при 80°C до плътност на изтичащата пивна мъст 1,008. Отне малко повече от 1 час.
Варене 60мин.
60 мин, 3кг предварително опечена бяла тиква.
хмел Challenger 10г,
15 мин, канела 5г,
индийско орехче 2г,
карамфил 3г.
ирландски мъх на око.
Охлаждане и заквасване със стартер US-05 от предния ден. Стартерът не е разбъркван по време на ферментацията и е приготвен от сух малцов екстракт. Във ферментатора сложих и повечето парчета тиква.
Краен продукт ~14л при плътност 1,052. Необяснимо ниска ефективност. :o Все си мислих, че литрите са към 20, но това излезе от казана, като приспаднах тиквата и утайката.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 19:39
от Hristo
Даниеле, ще се радвам да споделиш как е станала твоята тиквена бира на вкус. Днес отворих първата бутилка от моята и ... нещо ми се губи тиквата. При бутилирането имаше страхотен аромат на тиквеник, обаче сега няма нищо. Бирата е станала добра, много плътен вкус, но (почти) нищо не ми напомня, че съм сложил почти 3 кила тиква.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 22:11
от daniel.trifonov
Привет!
Тези дни ще я местя за избистряне. Ферментацията приключи при 1.010. Дрождите изглежда, че бяха WB-06, което донесе един аромат на банани, бирата е много мътна, точно като вацен, но е оранжева на цвят. Аромата на тиквата се усеща мноого слабо, на фона на подправките и бананите. Мисля да изкарам ферменатора на студено, за да се утаи по-добре.
След поне две седмици ще мога да кажа какъв е крайния вариант. Засега си мисля, че подправките са много и най-вече индийскито орехче, но те пък с времето "омекват". Така се случи при коледната ми бира от миналата година.
Като цяло не съм очарован, но го отдавам основно на недозрялата тиква и на сгрешените дрожди.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2014, 14:31
от Hristo
E, хубаво е да си самокритичен, но понякога вреди. Оказа се, че моята тиквена бира съвсем не е толкова лоша, а дори си е направо прекрасна, ако се сравни с други подобни. За пръв път днес опитах друга тиквена бира - Wychwood Pumpking. Много е зле, определено. Сигурно има и по-добри от нея, но аз определено се насърчих и друг път пак ще опитам подобен експертимент.

Re: Тиквена бира (Pumpkin Ale)

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2014, 14:34
от daniel.trifonov
...а аз още не съм бутилирал. :oops:


.:: Редакция 20.02.2015::.

Обещах да пиша и съвсем забравих. Та така, моят тиквеник се получи доста добре. Има какво да се коригира обаче.
Подправките трябва да се намалят наполовина. Ароматът им надделява над аромата на тиквата. Ако се ползва много добре узряла тиква ще е по-хубава бирата, но с моята недоузряла, пак се получи добър резултат. Мътна е заради сварената тиква във ферментатора и дрождите WB-06. Те също са внесли техния аромат.
Не мога да намеря подходящо мезе за такава плодова бира. Добре е с едно сирене с ябълки и канела и едно друго с орехи от витрините на Карфур, но предполагам, че ще върви по-добре със сушени плодове или сурови ядки. Месни мезета не са подходящи.