Octòhopus - eксперимент в посока IPA
Публикувано на: 10 Юли 2014, 11:12
Този опит бе провокиран от единия от стиловете в тазгодишния ни конкурс, а именно American IPA.
Знам че няма да е съвсем стриктно в изискванията за стила, но пък това си е моя интерпретация по темата и затова е в раздел Експерименти, а не в IPA. Ако бъде оценена подобаващо може Виктор да премести темата в раздел IPA. ...и все пак вече е доста късно за подготовка на IPA за конкурса, има само 15 дни.
Имах течни дрожди, които беше добре да използвам преди да са умрели. Едновременно с това исках да пробвам да сваря IPA, макар и не съвсем по американски.
Използвах карабелдж и мюнхенски малц, за да засиля малцовите и карамелени нотки.
Хмелът Чалънджър, въпреки че е горчив има доста силен и приятен плодов аромат и очаквам да се съчетае добре с ароматите продуцирани от дрождите.
Малц:
4,0кг (80%) - Pale Ale
0,5кг (10%) - Munich II
0,5кг (10%) - CaraBelge
________
5,0кг - малц общо
Целта е 19л с около 1,072 (16-17%) захарност след варенето.
Исках гъст майш както на предната варка, беше дал много добра екстрактивност. Затова:
Озахаряване: 1ч с 11л вода @ 65°C.
Промиване: 20л вода @ 78°C.
Събрах 24 литра пивна мъст. Измерих и видях, че екстрактът е дооста по-малък от очаквания. Измерих 1,048, а очаквах 1,066.
Варене: 90 минути
Хмелов график:
1). 5г - Challenger (α=7,9%) @ 75мин оставащи
2). 5г - Challenger
5г - Centennial (α=10.3%) @ 60мин оставащи
3). 5г - Challenger
5г - Centennial @ 40мин оставащи
4). 5г - Centennial
5г - Crystal (α=4.3%) @ 30мин оставащи
5). 5г - Challenger
5г - Centennial
10г - Crystal @ 20мин оставащи
Карагенан ~ 2г @ 15мин оставащи
6). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 10мин оставащи
7). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 5мин оставащи
============
Предвидени за сухо охмеляване за 5 дни при вторичната ферментация:
8). 10г - Challenger
10г - Centennial
15г - Crystal
============
Горчивината беше заложена на 55 единици IBU, но като се има по-малката плътност най-вероятно е доста повече.
Краен резултат 15л @ 1,069 (16,7°P) във ферментатора.
Посяти дрожди: British microbrewery yeast - около 200мл гъста каша на мини-стартер с около 100мл стерилизирана пивна мъст.
Ферментация при 20-24°C. Няма как да охлаждам ферментатора, което вече започва да става проблем.
Очаквана крайна плътност 1,019 (4.9°P).
Очакван алкохол ~6,5%.
Знам че няма да е съвсем стриктно в изискванията за стила, но пък това си е моя интерпретация по темата и затова е в раздел Експерименти, а не в IPA. Ако бъде оценена подобаващо може Виктор да премести темата в раздел IPA. ...и все пак вече е доста късно за подготовка на IPA за конкурса, има само 15 дни.
Имах течни дрожди, които беше добре да използвам преди да са умрели. Едновременно с това исках да пробвам да сваря IPA, макар и не съвсем по американски.
Използвах карабелдж и мюнхенски малц, за да засиля малцовите и карамелени нотки.
Хмелът Чалънджър, въпреки че е горчив има доста силен и приятен плодов аромат и очаквам да се съчетае добре с ароматите продуцирани от дрождите.
Малц:
4,0кг (80%) - Pale Ale
0,5кг (10%) - Munich II
0,5кг (10%) - CaraBelge
________
5,0кг - малц общо
Целта е 19л с около 1,072 (16-17%) захарност след варенето.
Исках гъст майш както на предната варка, беше дал много добра екстрактивност. Затова:
Озахаряване: 1ч с 11л вода @ 65°C.
Промиване: 20л вода @ 78°C.
Събрах 24 литра пивна мъст. Измерих и видях, че екстрактът е дооста по-малък от очаквания. Измерих 1,048, а очаквах 1,066.
Варене: 90 минути
Хмелов график:
1). 5г - Challenger (α=7,9%) @ 75мин оставащи
2). 5г - Challenger
5г - Centennial (α=10.3%) @ 60мин оставащи
3). 5г - Challenger
5г - Centennial @ 40мин оставащи
4). 5г - Centennial
5г - Crystal (α=4.3%) @ 30мин оставащи
5). 5г - Challenger
5г - Centennial
10г - Crystal @ 20мин оставащи
Карагенан ~ 2г @ 15мин оставащи
6). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 10мин оставащи
7). 10г - Challenger
10г - Centennial
10г - Crystal @ 5мин оставащи
============
Предвидени за сухо охмеляване за 5 дни при вторичната ферментация:
8). 10г - Challenger
10г - Centennial
15г - Crystal
============
Горчивината беше заложена на 55 единици IBU, но като се има по-малката плътност най-вероятно е доста повече.
Краен резултат 15л @ 1,069 (16,7°P) във ферментатора.
Посяти дрожди: British microbrewery yeast - около 200мл гъста каша на мини-стартер с около 100мл стерилизирана пивна мъст.
Ферментация при 20-24°C. Няма как да охлаждам ферментатора, което вече започва да става проблем.
Очаквана крайна плътност 1,019 (4.9°P).
Очакван алкохол ~6,5%.