Страница 1 от 2

Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2014, 23:20
от izrodka
Здравейте!
Първо искам да се извиня, че писах и слагах снимки от първата си варка явно на неподходящо място (в темата "Как да сваря първата си бира"). Моля, да ме извините и ако прецените да преместите или изтриете. Благодаря за отговора ;) Мисля, че е добре да се допълни до каква температура се охлажда.

Рецептата е онзи Ейл(?) за начинаещи. Бирката вече е страхотна (на 2 седмици и 2 дни:), опитах я още при бутилирането а сега, седмица по-късно, не се сдържах и отворих една малка докато премествах всичко в хладилника. Маллей, кеф! И е много силна. Получи се 12 литра (вместо около 20). А бутилките са по литър...ще се пропием :mrgreen: Голям предговор стана...като цяло искам да благодаря за всичко, чОдесни сте!

Та...нали ни знаете женските обонятелни пристрастявания. Аз имам към канела, тежка фаза :) Много ще се радвам да ми измислите някоя рецепта с канела. Не, че не мога да прочета из нета, но предвид колосалния ми опит...На фестивала Beer Relation имах удоволствието да се запозная с Темелко, та той каза, че някой от вас е майстор на канелите. Ще се радвам да споделите някоя идея за зайци (но не ме подценявайте, голям мерак съм)
Надявам се още тая седмица да поръчам и неделя да сваря. Ще пиша дневник на приключението тук :)

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2014, 09:57
от daniel.trifonov
Привет!
Ето тука сме дискутирали един от вариантите на канелените бири: viewtopic.php?f=24&t=2566
Аз все още имам 2 бутилки от моята и на зима ще отворя да видя резултата от едногодишното отлежаване.
Имай предвид, че за тази е необходимо дълго отлежаване, за да се балансират вкусовете и ароматите.
Ако я направиш сега, за Коледа трябва да е перфектна.

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2014, 09:29
от izrodka
ООооо, нееее. Ти май не помниш ентусиазма и нетърпението на първите варки. Няма шанс, аз не мога да издържа 3 седмици :)
А и нещо по-просто мисля да спретна, например
https://www.brewtoad.com/recipes/cinnam ... y-pale-ale
или
https://www.brewtoad.com/recipes/cinnamon-pale-ale
Давам половин царство за да ми преведете съставките на езика на нашия магазин :)

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2014, 15:53
от victoryvt
Първата рецепта е с екстракт + частично озахаряване ...
Нея я пропускаме.
Втората :
1. Пейл ейл малц - Вайерман - 90%
2. Карамюних-2 - 10% (завишил съм му пропорцията защото на 60Л отговаря карамюних-3 , а ние имаме -2 който е малко по-светъл)

дрожди - Нотингам или S04

Хмел - Нортърн брюър с 10.3% алфа си имаме
Перла също си имаме, обаче бай Асен е произвел тая година малко и свършИ.
Заменя се с двойно количество Жатец (Saaz)
От либри в грамове има конвертори :)

А, за още по-хард странни вкусове - дрождите Т58 са екстра. Водят ги с уникален пиперлив профил, който на мен хич не ми допада, но това е друг въпрос.

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2014, 14:25
от izrodka
само едно ще кажа: The wishmaster!

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2014, 14:51
от cervesa
Да не е [size=200]MASHmaster[/size]r? :lol:

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2014, 21:38
от izrodka
Съвсем е ясно, че съм във втора варка :) Обърках всичко! Надявам се, все пак, да стане за пиене.
Първо обърках малца, вместо Pale Ale поръчах Pilsner. Така е като си абсолютен...гьон :)
Варихме в неделя, осъзнах си грешката след като турихме казана. Настъпи известна паника, добре че момчето е свет, та измисли някаква програма за озахаряване. Значи 6кг Пилзнер Вайерман и 600 гр. Карамелен Вайерман. Постигнахме 12 нещо (градуса плато примерно) преди варенето. Оле! Направих стартер за дозата (11г) Нотингам. Как пък не ми дойде на ум, че като искаш повече бира трябват повече буби? На всичкото отгоре така хубаво шупна, че изкипя от буркана и малка част отиде по буркана и масата. Измислих чутовна система за воден клапан :) Първия ден кипеше бурно, но на втория се укроти и не стана толкова пяна като първия път. Страхувам се, че маята е твърде малко. Замотах се и не поръчах още. Дайте съвет (мога да добавя най-рано в събота, което си е седмица след първото посяване). А, забравих най-важното - канелата. Сложих 2 натрошени пръчици 1-2 минути преди края на варенето. Ще сложа смляна и в захарния сироп за газиране. Дано стане нещо прилично.
Запазих (едвай) една бутилка от първата варка за конкурса. Да почерпя, не да се състезавам :) Обачее...ще съм в бирената държава точно тогава.
Така че, успехи и забавление на всички!

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2014, 21:52
от izrodka
Каква е правилната температура за ферментация в случая? Сега е на хладно стайна 25-26 градуса. Знам, че се мери вътре :)

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2014, 22:26
от cervesa
Браво,момиче! Кефиш ме!!!Жалко ,че няма да си на 26-ти!
Да знаеш-домашното пивоварене е преди всичко удоволствие и забавление!
Бирата ти ще стане-но ако и сложиш още канела,ще е доста -но пък ти това търсиш;) А пък че е пилзен малц вместо пейл-остави тази грижа на търговците :lol:
Наздравичката!

Re: Канелена бира! Предложения?

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2014, 22:31
от cervesa
П.С.Маята си е добре!Бурната ферментация е приключила.Температурата ти е в горната граница,ще имаш повече висши естери(колко учено,а:))но канелата ще ги тушира.В събота прехвърли(отдели утайката и вкарвай където е най-студено за още една седмица.След това бутилирай.