Черешов ейл
Публикувано на: 21 Юни 2014, 21:34
Здрвейте колеги,
реших да направя черешова бира. Тази година нямаше череши в двора, но купих 3 килограма за бирата. Изчистихме ги от косилките пасирахме ги и след сулфитиране ги затворих в малка кофичка в хладилника.
Тук е мястото да изкажа благодарности към Дидо dido the great, който ми даде ценни съвети.
Ето и днешния експеримент. Това е базовата бира, към която ще се добави черешовото пюре, след като премине първичната ферментация.
3,0 кг - Pale Ale
0,2 кг - Меланоидинен с меланоидиненият малц искам да внеса малцови нотки във вкуса и червен отенък в цвета.
____________________
Загрях 5 литра вода до 60°C и смесих с малцовете. Температурата спадна до около 52°C.
първа пауза 20 мин при 52°C; за втората пауза влях 2,1л вряща вода и температурата се стабилизира около 65-64°C
втора пауза 45 мин при 64°C; дозагрях за следваща пауза
трета пауза 10 мин при 72°C; дозагрях за следваща пауза
машаут - 78°C.
Промих със 17 л вода с идеята да получа към 22 литра пивна мъст с екстракт около 9,5°P или плътност 1,038. Промиването беше песен.
Варене 90 мин.
на 15 мин от завирането добавих малко хмел за лека горчивина:
Чалънджър Алфа=7,9% - 12 г, 15-та минута.
Охлаждане и изненадааа, май пак бях изпарил няколко литра повече вода.
Приключих с 16 литра при OG=1,054. Ще добавя преварена вода, за да намалее алкохолното съдържание и плътността.
Заквасих с едно пакетче S-33, и очаквам да оставят някаква слаба сладост накрая, която да се балансира с киселината на черешите. Ако киселината надделее, ще добавя малко лактоза, която няма да изферментира и ще балансира вкуса.
След приключване на бурната ферментация ще преместя за вторична и тогава ще добавя черешовото пюре.
Сметката за ефетивността е следната:
16л * 13,25% = 2,12кг екстракт, добит от 3,2кг малц
2,12 / 3,2 = 66,25% екстрактивност, за Pale Ale-a по спецификацията на Weyerman дават теоретична екстрактивност 79%.
66,25 / 79 = 83,9% ефективност.
Мисля, че досега не съм имал толкова висока ефективност, но все пак промивах с голямо количество вода и пивната мъст преди варенето беше нискоекстрактна. А може и новата мелничка на Виктор да има пръст (зъб) в цялата работа.
реших да направя черешова бира. Тази година нямаше череши в двора, но купих 3 килограма за бирата. Изчистихме ги от косилките пасирахме ги и след сулфитиране ги затворих в малка кофичка в хладилника.
Тук е мястото да изкажа благодарности към Дидо dido the great, който ми даде ценни съвети.
Ето и днешния експеримент. Това е базовата бира, към която ще се добави черешовото пюре, след като премине първичната ферментация.
3,0 кг - Pale Ale
0,2 кг - Меланоидинен с меланоидиненият малц искам да внеса малцови нотки във вкуса и червен отенък в цвета.
____________________
Загрях 5 литра вода до 60°C и смесих с малцовете. Температурата спадна до около 52°C.
първа пауза 20 мин при 52°C; за втората пауза влях 2,1л вряща вода и температурата се стабилизира около 65-64°C
втора пауза 45 мин при 64°C; дозагрях за следваща пауза
трета пауза 10 мин при 72°C; дозагрях за следваща пауза
машаут - 78°C.
Промих със 17 л вода с идеята да получа към 22 литра пивна мъст с екстракт около 9,5°P или плътност 1,038. Промиването беше песен.
Варене 90 мин.
на 15 мин от завирането добавих малко хмел за лека горчивина:
Чалънджър Алфа=7,9% - 12 г, 15-та минута.
Охлаждане и изненадааа, май пак бях изпарил няколко литра повече вода.
Приключих с 16 литра при OG=1,054. Ще добавя преварена вода, за да намалее алкохолното съдържание и плътността.
Заквасих с едно пакетче S-33, и очаквам да оставят някаква слаба сладост накрая, която да се балансира с киселината на черешите. Ако киселината надделее, ще добавя малко лактоза, която няма да изферментира и ще балансира вкуса.
След приключване на бурната ферментация ще преместя за вторична и тогава ще добавя черешовото пюре.
Сметката за ефетивността е следната:
16л * 13,25% = 2,12кг екстракт, добит от 3,2кг малц
2,12 / 3,2 = 66,25% екстрактивност, за Pale Ale-a по спецификацията на Weyerman дават теоретична екстрактивност 79%.
66,25 / 79 = 83,9% ефективност.
Мисля, че досега не съм имал толкова висока ефективност, но все пак промивах с голямо количество вода и пивната мъст преди варенето беше нискоекстрактна. А може и новата мелничка на Виктор да има пръст (зъб) в цялата работа.