Страница 1 от 1

Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли е?

МнениеПубликувано на: 25 Дек 2013, 16:57
от almus
Честита коледа на всички.
Какъв вкус би се получил,ако вместо ейлови дрожди се използват пшенични?Ако някой е опитвал моля да сподели.

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2013, 17:27
от victoryvt
Същия както и с пшеничен малц. Е, почти ...
Дрождите са важни.

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2013, 11:39
от ameba13
= белгийски стил бира

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2013, 14:27
от cervesa
Какво съм изтървал? Какво е ейлови дрожди?А какво -пшенични?
:shock:

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2013, 14:56
от almus
И аз предполагам,че би се получила бира подобна на Лефе.Ще опитам със сигурност скоро.
Може би не съм задал въпросът си правилно..За любител като мен дали ще напиша дрожди,щам или мая е все едно.Както и ейлови дрожди;)Cheers mates

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 13:11
от almus
Опита бе направен отдавна.Получи се бира с определено белгийски вкус,но не съвсем..Колегата амеба13 позна крайния резултат.

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 15:11
от daniel.trifonov
Cervesa е прав да се чуди, ама никой не обърна внимание да каже после на автора на темата.
Та става дума все за ейлови дрожди. Дали ще са за пшенично пиво или за ечемичено - все коментираме ейлови дрожди.
Разликата е в характеристиките им, но са от един и същи клас - ейлови или горноферментиращи. Тези, които са за пшенични бири не се утаяват лесно на дъното и пивото стои дълго време мътно. Освен това продуцират (произвеждат) ароматни вещества, които до голяма степен са характерни за белгийски тип бири. Самата дрождева утайка в бутилката има специфични и много приятни вкус и аромат. Някои производители препоръчват да се налее половината бутилка в чашата и след като се изпие да се налее почти цялото останало количество, да се разклати леко бутилката, чрез завъртане и да се налее дрождевата утайка. Така потребителят ще се наслади на два различни вкуса от една бутилка бира.
Останалите видове ейлови дрожди се утаяват доста по-добре от дрождите за пшенични бири и при тях прозрачността на пивото е до кристална. Някои щамове (видове/сортове) залепват много добре за дъното на бутилката и трудно може да създадат мътност (например S-04).
Това е най-грубо разликата между пшеничните и другите видове дрожди с горна ферментация.
Друг клас са лагерните дрожди. Те изискват ниски температури на ферментация и ферментират от дъното на съда - долноферментиращи. Лагерни дрожди за пшенично пиво няма, което не означава, че не може да си направите пшеничен лагер с нормални лагерни дрожди. Просто те бързо улягат на дъното и няма да я има характерната мътност от дрождевата утайка, а още повече аромат.
За повече информация: ДРОЖДИ

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 20:58
от cervesa
Да допълня: аз сега приготвих един American wheat (6 D по BJCP).Ще участвам с него в Живец,Полша.(Нямам големи надежди за добра оценка ,но е важно обратната връзка:)
Характерното за него е, че не се използват традиционните дрожди за вайцен,а неутрални американски ейлови дрожди,които не добавят аромати-разчита се само на характерните аромати внасяни с пшеницата и от хмела.Това е стил с ниска степен на горчивина,аромати на цитруси от американските хмелове,а от внесената чрез пшеницата тръпчивост и усещане за киселинност,много освежаваш и подходящ за лятото стил.Разбира се има и по-екстремни варианти (на които аз съм привърженик:)
Наздраве!

Re: Ечемичен малц+пшенични дрожди..Някой експериментирал ли

МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 22:07
от almus
Ясно е кои дрожди са с долна и кои с горна ферментация.Тук не става дума за това.
Всъщност основните дрожди бяха нотингам а към края на ферментацията добавих много малко пшенични, които придадоха специфичен вкус напомнящ на белгийска бира.
Успех на колегата в Полша.