Страница 1 от 1

малцова боза

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 19:02
от spas0456
Здравейте,някой би ли споделил рецепта за малцова боза.

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 19:14
от daniel.trifonov
Точно такава идея ми мина през главата вчера.
Жената прави боза от препечено брашно, захар и вода. Аз пък си помислих дали не може да се направи с по-фино смлян малц...
Не съм търсим рецепта, но ми звучи възможно. :roll:

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 20:56
от cervesa
Абе,Спасе откъде ти хрумна това :D .
Опитах се да намеря нещо по темата,ама то по света и дума за БОЗА няма.Има в английския някво понятие за "ейл на мелничаря" :D
Виктор вероятно по-може да даде някаква идея.
Родината на бозата е Албания.И там е БОЗА.
С малц вероятно ще е доста по сладка,а в последствие и по-алкохолна.
В бозата няма дрожди ,и алкохола (0,3% ABV) e вследствие спонтанна ферментация от диви дрожди.
Ами ,пробвайте-няма да боли :D

Наздраве....с бира ,не с боза!

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2015, 15:33
от 5th-hokage
Ако някой все още иска да си направи поза ето една стандартна рецепта, която не съм пробвал, но из нета казват че ставала хубава БОЗА:

Домашна боза

5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен 8) )
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.

Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.



Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес (класиката е с дървена лъжица, аз се справям само с тел. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори :mrgreen: )

Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.

След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.

Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.

Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.


Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно

Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

Забележка:
Тъй като при мен бозата изкипя, не я варих препоръчителните 5-6 минути и тя не се сгъсти много. Също така и не препекох много брашното, за да не загори. Но това, което стана, беше много, много вкусно!

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2015, 16:38
от mirix
Забележка: :D Вече втора седмица се мъча да ми тръгне закваската за боза. Препекъл съм брашното , затворил съм го в буркана. Закваската на топличко уж 2-3 дена трябвало да тръгне, но не. Помислих си че това е защото съм сложил препечено брашно. Сложих и обикновенно, но пак не тръгна.
http://ezdrave.com/product/172/palnozar ... g-tit.html ползвах това био брашно

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2015, 18:19
от damyan_rm
mirix написа:... Препекъл съм брашното , затворил съм го в буркана ...


Сигурно 'бубите' се чудят от къде да влезнат при благинката и само се облизват ... поддръж го отворено известно време ...

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2015, 22:22
от mirix
Затворено е за основната варка, а другия за бубите е наметнат с парче плат, на слънце , на сянка на радиатор ама на най си. Не хукват!

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2016, 16:04
от asenr
Взехме вчера утайката от двойното дъно на лаутер-туна, разбъркахме го с една лъжица мед и 3-4 лъжици боза за закваска и на сутринта малцовата боза беше готова :) За по-класически вкус обаче трябва и няколко лъжици захар. Нашата се получи несладка.

IMG_20160701_095732.jpg

Re: малцова боза

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2016, 04:52
от asenr
Боза от утайката на ръжен IPA:

IMG_20160906_134954.jpg


И боза от утайката на портър:

IMG_20161024_130732.jpg


Много малко количество става обаче, по чаша на варка. Ама от друга страна това е добре. Значи повечето материал става на бира :)