Хмел при бутилиране

Модератор: Martin

Хмел при бутилиране

Мнениеот necrominon » 11 Апр 2013, 12:08

Здравейте ,

Скоро ми предстои бутилиране и мисля да сложа по няколко листа хмел във няколко бутилки за проба. Рових за информация , някой казват че вкуса се разваля много , други че бирата става по "мазна".
Някой от вас правил ли е такъв експеримент ?
Аватар
necrominon
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Мар 2013, 18:42
Местоположение: София

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот vsd » 11 Апр 2013, 13:36

Аз не съм пробвал, но четох статия където споменаваха че бил лош експеримент.
Нарочно ли не искаш да направиш сухо охмеляване или целта е да експериментираш.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот necrominon » 11 Апр 2013, 13:56

Ами има сухо охмеляване с 20гр. Saaz сложен в тензухена торбичка във ферментора. Остана ми доста хмел , и мислих да бутилирам две три бутилки с няколко листа хмел вътре , просто експеримент :) Прочетох в австралийски форум за подобен експеримент , имаше доволни
Аватар
necrominon
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Мар 2013, 18:42
Местоположение: София

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот victoryvt » 11 Апр 2013, 15:20

Сдъвчи едно лисо и ще разбереш как ще бъде вкуса после :D
Аз съм доволен от сухо охмеляване, но все пак зависи от стила бира.
Силни и малцови бири им ходи и много хмел по всякакви форми, на светла лека и тънка бира ще й дойде прекалено хард.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот cervesa » 11 Апр 2013, 16:34

Сухо охмеляване се прилага основно при силно горчиви и високоалкохолни бири тип стаут,портер IPA,barley wine.По принцип по време на ферментационния процес,вкл.първична и вторична ферментация.Досега не съм срещал рецепта за сухо охмеляване по време на карбонизация.Освен това биха се виждали да плуват парцали от хмела в бутилката, което е недостатък за каквато и да е бира.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот necrominon » 11 Апр 2013, 18:46

Принципно харесвам вкуса и миризмата на хмел много ...

По рецепта трябваше да превара 12 гр. Saaz хмел и да сложа преварената вода във ферментатора(мисля че само да се загатне леко привкус на хмел) ... но аз импровизирах със сухо охмеляване ... става дума за MIld Ale :) мисля вече , че чакам краен резултат нещо като IPA...
От това което разбрах от цял ден търсене, че трябва да се внимава защото бутилките ставали като бомби, много пяна( предполагам че има отношение и към карбонизацията) и трябва да се налее през сито ...

Мисля да сложа все пак в две бутилки заради интереса ми , ще пиша ако има задоволителен резултат :geek:

Наздраве !
Аватар
necrominon
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Мар 2013, 18:42
Местоположение: София

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот ivan.karr » 11 Юни 2013, 16:10

Какво стана с експеримента?
ivan.karr
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Мар 2013, 21:15

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот daniel.trifonov » 11 Юни 2013, 17:17

necrominon написа:Принципно харесвам вкуса и миризмата на хмел много ...

На мен българския "Перла" доста ми напомня миризмата на марихуаната. По-късно разбрах, че хмела и канабиса/марихуаната били растения от едно семейство. Изображение
Отваряй бутилчица - мина месец вече! :lol:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот almus » 18 Юни 2014, 19:43

Става колега,но се усеща повече горчивина,ако прекалиш с хмела..Перфектно става със шишарки,не с пелети.Повече не го практикувам,наблягам на мощно късно охмеляване в края на варенето,дори след края.Опитай и двата начина..!
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хмел при бутилиране

Мнениеот mirix » 20 Юни 2014, 11:58

Аз пък забелязах, че колкото по вече отлежава бирата горчивината се загубва. Проблема е че няма кой да чака по много:). При мен са единични пройки да застояват
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron