Страница 1 от 1

Плодова бира

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 08:44
от Hristo
Реших да си направя експеримент с последната сварена бира (American Pale Ale) и след пет дни ферментация в основния ферментор, при прехвърлянето за вторична ферментация да добавя плод. Тъй като вторичните ферментори са ми два (туба от 6 л и туба от 11 л), приготвих съответно за първия портокалови кори, а за втория - банани. Замразих ги за 36 часа в камерата и после ги сложих в тубите, след което прелях бирата. 24 часа след това наблюдавам засилена активност на маята, което досега не ми се е случвало при вторичната ферментация (даже се чудих дали правилно съм уплътнил въздушните тапи). Предполагам, че плодовата захар е виновна за това. Още повече, че мехурчетата във водния клапан на банановата бира са много повече, отколкото при портокалите. Направо излизат на откоси.
Замислих се и над друга причина - възможно ли е при преливането от основния ферментор в два други ферментора по-голяма част от маята да попадне в единия и съответно там да се наблюдава по-голяма активност?

Re: Плодова бира

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 11:26
от victoryvt
Определено активността е от новите захари с плодовете.
Много ми е интересно какъв вкус ще има бирата.
Запази по една бутилка от тях за следващата среща през април в габровския балкан или където я измислим.

Re: Плодова бира

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2013, 22:36
от Hristo
Днес отворих първата бира, бананова, 13 дни след бутилирането. Бирата е разкошна, има повече аромат, отколкото вкус на банани. Изключително пивка, плаче си за топло време, а не за това, което е сега навън. За съжаление няма да мога да дойда на срещата в събота, иначе бих донесъл с удоволствие.

Re: Плодова бира

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2013, 11:05
от ivan.karr
Опита ли портокаловата?
Преди време в "Кмета" правих един "цитрус" с портокалови и грейпфрутови кори и подправки, та за това ми е интересно.

Re: Плодова бира

МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 18:26
от Hristo
Опитах я, но тя е твърде горчива. Определено трябва да се внимава с портокаловите кори - 180 г на 4,5 литра идват в повече. Разбира се, вероятно много зависи и от самите портокали.

Re: Плодова бира

МнениеПубликувано на: 02 Май 2013, 21:07
от ivan.karr
Да, корите определено са много!