Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 16 Авг 2018, 14:54

Ами в секция "Експерименти" си - експериментирай :D Тия тънките сметки не ги правя, защо никога не излизат и наумя ли си да експеремнтирам нещо, никога не мисля за цената
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 20 Авг 2018, 10:11

С такава преса ябълките ще те озорят. Ако не са смлени, няма да изкараш много, ако са - ще си излизат през процепите. Ще трябва да ги сложиш в нещо здраво и пропускливо, като чувал за захар. Предполагам, че ще е добре да е на няколко отделени един от друг слоя, за да изтича сока по-лесно.
Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.
Перспективата да мина през всичко това ме накара да пробвам с купешки...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот deuspld » 22 Авг 2018, 13:25

Смилане и ензим ми се струва добър подход. Но ще трябва да добавиш КМБС, едновременно да предотвратиш окисляването и нежеланата дива ферментация. После утаяване, преглеждане, пресоване на утайката, за да изкараш още сок.


В общи линии и аз така смятам и нещо подобно щях да направя, но за съжаление здравословен проблем ми провали сайдер-начинанието и май ще остане за догодина. Яд ме е само, че такова изобилие от ябълки на село ще отиде зян, но какво да се прави...
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 03 Сеп 2018, 09:07

Гледах едни хамериканци мелят ябълките на едро и после в такава преса, но ябълките са във чувал, нещо като голяма филтърна торба и сока изтича бистър без плодовата част. Директно го наливат в туби и от там във ферменатора.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ВескоВарна » 12 Сеп 2018, 15:49

В петък ще правя вино, но и за сайдер се нахъсвам. Мисля да цедя със сокоизтисквачка на почивки 4 по 5л. и през жълта торба директно във ферментатора. Проблема е, че не намерих DV10 във Варна, а за едно пакетче не си струва да пускам заявка ... в хладилника имам 1бр. Нотингам и доста ВИТИЛЕВЮР С от магазина на Виктрор, които са винени за ракия. Кои да ползвам?

Няма защо да мислите колко е рандемана, просто ориентирайте остатъка към някоя джибря...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 12 Сеп 2018, 17:37

Ще стане с Нотингамките - колеги са правили и са доволни от резултата. И с Витилевюра вероятно няма да имаш проблем - ползвал съм ги за вино и работят отлично. Може и да разделиш сока на 2 по 10, за да опиташ и двата щама и да знаеш за следващи опити кой ти харесва повече. Жълтата торба бих я пропуснал - ще отделиш по-внимателно при откаляването преди добавянето на захарта за газировка.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ВескоВарна » 15 Сеп 2018, 15:06

В крайна сметка отделих малко от стартер за джибри от ВИТИЛЕВЮР С ... превил съм сайдер с промити Нотингам, не знам защо храня илюзии, че с винените дрожди има по=голям шанс за спонтанна малолактична ферментация.
Цеденето на сок с домашна сокоизтисквачка обаче е грешка, която няма да повторя!!! Рандеман около 50%, профилактика на всеки 0,5л сок, за времето за което събрах 9л сок щях да сваря една бира! Не успях да съсипя сокоизтисквачката, макар, че се постарах сериозно. Идеята да смеля ябълките с месомелачка за да не се товари сокоизтсквачката се оказа тотално погрешна! Не го правете!
Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот MadButcher » 19 Сеп 2018, 08:50

ВескоВарна написа:Мисля да си направя преса от барабан на автоматична пералня, дотогава - сайдер от купен сок! След седмица ще пиша какво се поличи ... забравих средна захар 14%, включих около 10% диви ябълки.


Като стане ще те помоля да покажеш резултата! Имам и аз един барабан от авт. пералня. Иначе става и с тия преси, които ги продават сега по магазините за грозде и плодове, но трябва предварително да са нарязани или по-добре смлени с мелачка за плодове. Същата я има в Практикер и заедно с пресата могат да се заформят за около 180лв. двете ,грубо сметнато. Би ги набави ако имам достатъчно плодове. Моите ябълки обаче не дават добър плод всяка година и ще пропусна тази. Сега имаме колкото за прясна консумация, миналата бяха толкова много, че нямаше какво да ги правя. Идеята за сайдер от сок не ме блазни. Не ми е предизвикателство.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ВескоВарна » 30 Сеп 2018, 13:18

Понеже вероятно проекта ще остане за догодина, ето линк към ракиеният сайт:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=360&start=255

От 9-10л изцеден сок за сайдер заради утайки извадих едва 6л за бутилиране. Добавих 12 таблетки стевия и 10% безалкохолно ябълка, захар за газировка = 13 бутилки сайдер....
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот ultrashock » 01 Окт 2018, 08:49

Вчера приятели били на вилата и набрали ябълки и направили 20-22 литра готов сок изцеден на сокоизтисквачка, сравнително бистър. Говорили сме си за сайдер и искат да направим сайдер от него. Днес поръчах http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=358 и утре ще ги засея в две бутилки по 10 литра от мин. вода.
Не съм мерил захарност, защото не е при мен сока. Изникват няколко въпроса:
Трябва ли да добавям захар и ако да колко?
Само засявам дрождите на около 20гр. температура и чакам да ферментира, т.е. нищо друго не се изисква като процес. Другия вариант е да пастьоризирам, охлаждам и след това засявам дрождите. Прочетох различни коментари за пастьоризацията, но не разбрах кой е правилния?
Предполагам след това при бутилиране се използва същия метод за газиране - ~7гр на литър?

Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron