Модератор: Martin
Dejmos написа:Аз ползвам точно този, на Витафит.
Директно изливам в дезинфекцирания ферментор, слагам дрождите (предпочитам винени, за шампанско, DV-10) и ферментирам на 15-16 градуса. Да е бавна ферментацията, така се запазват максимално вкусът и ароматът. Най-лесно е да охладиш предварително кутиите със сок. Но внимавай с темперирането на дрождите.
Всички захари са ферментируеми, след това остават само плодовите киселини и е доста кисел. Решенията - откиселяване (става леко блудкав обаче), добавяне на изкуствен подсладител или ЯМКФ. Опитът ми с трите варианта съм ги описал подробно назад в темата. ЯМКФ даде най-добрия резултат.
Не разчитай на написаното на кутията за количеството захар. Мери я. Винаги е различна от написаното, в плюс.
Clarion написа:Мисля да сложа през празниците 9л. пастьоризиран сок с Nottingham Ale но се чудя колко дрожди да сложа?
Из нета пише, че 11 г. са достатъчно за 40 л. - т.е. само 3 грама ли да сложа?!
Просто поръсени, рехидратирани или някакъв стартер
На Сока пише - Въглехидрати 11%, от които захари 6% (е, има някакви десети, но не ги помня, а сока е в колата) - трябва ли да добавям захар и ако да - колко?
Мога да го измеря с рефрактометър или хидрометър ама какво ли ще разбера от показанието ... деля го на две и получавам захарите ли?
Сори ако го има някъде из форума - признавам си - този път не съм търсил
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта