Одисеята "Сайдер номер три" приключи. Одисея си е на място - от 27ми юни до 4ти август го правих.
Купих 12 кутии по два литра ябълков сок Витафит от Лидл и го охладих до 15-16*С. На 27.06 сложих в две 11 литрови туби по 8 литра сок и добавих 6 гр. рехидратирани дрожди Витивелюр ДВ10. Рехидратирането на тези дрожди е специфично - нужното количество дрожди се рехидратира с трикратно количество преварена и охладена до 30-35*С вода. След не повече от 10 мин се влива малко количество от сока, за да не умрат от глад. Следва темпериране с доливане през 10-15 минути на малки дози сок, до достигане на температура, близка до температурата на материала във ферментора. Аз рехидратирах с общо 1 литър от същия сок и го разделих по равно между двете туби.
В крайна сметка в тубите влязоха по 8,5 литра на 11,4*Р.
Ферментацията продължи до 6ти юли при температура 15-17*С. Целта беше ферментацията да е бавна, за да се запазят максимално вкуса и аромата на ябълка (съвет на Виктор).
На 6ти сутринта намалих хладилника на 10-12*С с цел студено бистрене и утаяване на дрождите. Показанията на рефрактометъра бяха 4,3 (коригирано е 0,1).
На 7ми откалих в други туби, като наливах от високо, за да се запени и отдели СО2 - четох, че СО2 е инхибитор на ЯМКФ. Затоплих до 20*С и засях с 0,05 грама бактерии за ЯМКФ, разтворени в ябълков сок. Долях двете туби с ябълков сок от същия вид до 11 литра във всяка. (тубите от Девин събират 11,5л, а от Горна баня, точно 11, така че в едната имаше малко повече, а в другата малко под 11л). По този начин получих около 2,6*Р захарност, нужни за ЯМКФ. Надявах се след бистренето и откаляването да не са останали много активни дрожди и добавените захари да останат за ЯМКФто. Начало на ЯМКФ при 2,6*Р (изчислено) и рН = 3,4. Забравих да меря с рефрактометър, а и да бях - ферментирали захари, алкохол, прясно добавени захари... сложна смес и не се сетих как да коригирам, ако измеря.
Сърдечно благодаря на колегата Даниел Трифонов, който ми даде ценни практически насоки за ЯМКФ. Колега, крайният резултат си заслужава усилията
Самата ЯМК ферментация протече в широк температурен диапазон - повреди ми се електронния терморегулатор на хладилника и преминах на ръчно управление. И отсъствах 3 дни. И забравях хладилника включен... Температурите варираха между 18 и 23*С, което е в температурния диапазон на бактериите. Наличието на ферментация се познаваше по тънкия обръч малки мехурчета върху сайдера. Когато изчезнаха мехурчетата, реших, че ЯМКФ е приключила. Това беше на 28ми юли. 21 дни. рН = 3,7 и 4,6*Р (некоригирано).
Бутилирах 11 литра на 29ти с по 50 мл ябълков сок на литър за газиране, дозирани със спринцовка във всяка бутилка. В ябълковия сок бях рехидратирал около 1 гр. дрожди F-2. 17 мл на бутилка от 330мл.
Останалите 11 литра откалих в две 6 литрови туби за сухо охмеляване. "Изгоних" въздуха от тубите и ги разклатих, за да освободя СО2. Направих го 3-4 пъти, за да не остане разтворен газ в сайдера. Имам неприятни спомени от едно сухо охмеляване, при което почти гръмнах ферментора, когато разтвореният СО2 се отдели след насипването на хмела.
Охмелих с два различни вида хмел - Баварска мандарина и Щириян голдинг, по 2гр/л, свободно насипани в тубите. На този етап заради освобождаването от разтворения СО2 се отказах от воден затвор и затворих тубите плътно, нямаше проблем.
Бутилирах на 4ти август по вече описания начин. Хмела отделих с дамски чорап на изхода на сифона.
-------------------
Рекапитулация
1. След ЯМКФ вкусът е съвсем различен. Първият сайдер беше почти неприятно кисел. Вторият го откислих с 3 гр/л откислител за вино (5 грама премахваха изцяло киселината) и подсладих с 1/4 таблетка стеврия, получи се по-приятен, но леко блудкав вкус. А на този вкусът е идеален - приятна мека киселина и няма нужда от подслаждане с неферментируеми захари. Киселината бегло напомня с нещо на вино. Ябълковия вкус и аромат се запазиха добре.
2. Мътен е. Цветът е същия, но мътнее. Първите два се утаиха добре и избистриха идеално още преди бутилирането, този седмица след бутилирането е леко мътен, но започва да се избистря. Очаквам да се утаи и избистри съвсем. Дано да не е лека и подвижна утайката.
3. Сухото охмеляване. Много съм доволен. Все още не съм го опитвал газиран. Но опитах малко при бутилирането. Мандарината дава страхотен вкус и аромат. И Щириян голдинг дава интересен и приятен вкус, но мандарината е моя фаворит. Странното е, че сайдерът с голдинг горчи. Леко, но осезаемо. Явно алфакиселините в хмела реагират не само на температури, но и на нещо в сайдера.
4. Идея си нямам колко алкохол има вътре. Ако приема, че бактериите за ЯМКФ не дават алкохол, т.е. добавените за тях захари не са произвели алкохол и долятият ябълков сок може да се приеме за разреждане на сайдера... Тогава е приблизително 4,5. Ако произвеждат някакъв алкохол, или ако е имало активни дрожди (но ферментацията не изглеждаше като да е така). Е, тогава не знам. При чиста алкохолна ферментация, сайдер 1 и 2 имаха 6,5 процента алкохол.
Значи този е между 4,5 и 6,5. Ха-ха. Почти 50% грешка.