Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 05 Окт 2015, 14:20

Снощи премерих - на рефрактометър 5.5%, което по таблизата за корекция си е 0% . Има леко киселичък вкус. Ако ми остане време мисля да откаля и да сложа още около месец за тиха ферментация, Другото което ми хрумва е да бутилирам без добавена захар. Но без да се пробва, няма как да се разбере
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2015, 11:01

Моят го бутилирах.
Беше перфектно избистрен, добавих по около 2гр. захар на 360мл бутилка, директно в бутилката суха захар, дозирана с мерителна лъжичка.
Газирането започна, но DV10 не са особено подходящи за бутилкова газировка. Утайката им не е плътна и лепкава като на Нотингам или С04, много лесно се вдига от дъното и със сигурност ще се размъти при наливане. Другият път с бирени дрожди.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 07 Окт 2015, 11:33

На мен все още не ми е останало време да го погледна дори, но последно беше се избистрил. Чудя се дали да го откалявам преди бутилирането? Другия тест ще е с нотингамки сигурно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 07 Окт 2015, 21:39

Ходих та налях в една бутилка 1,5 л. Негазирано леко кисел и леко сладникав вкус на сухо бяло вино. Интересна комнинация, хареса ми. Като се газира сигурно ще стане огън.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2015, 09:43

Дано сладникавото да е от добавени изкуствени подсладители или нещо неферментируемо. Иначе прегазиране. При мен не остана никаква сладост, всичко изферментира.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 08 Окт 2015, 10:49

Не вярвам да има подсладители, човека който го произвежда ми е приятел. ще го почакам още до към края на седмицата и ще бутилирам.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 10 Окт 2015, 12:30

Ето го и резултата
IMG_20151007_194745.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 11 Окт 2015, 09:04

Изглежда много добре, ама много ти е постничка рецензията. Или съдържанието още си стои в чашата--- 8-)
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 11 Окт 2015, 12:15

Все още не е газиран. Вчера го бутилирах. Вкуса и така ми допадна. Бяло сухо вино, има малко сладост, лека киселичка нотка и не толкова ябълков аромат колкото очаквах , но го има. След някоя друга седмица като се газира по вече :), но ми се струва че ще се получи добре.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 01 Дек 2015, 00:15

Няма и да се газира, почти го изпих, някой с лека газировка по вечето без. Аз не съм почитател на вината, но определено това ми хареса като вкус. Лекичко много ароматно с приятен ябълков вкус и мирис. определено ще повторя, но някои бутилки ще бутилирам по рано да има газировка. Мисля като позастудее да стане зима и да нямам друга работа да направя следния експеримент. За тези дрожди знам резултата, ще пробвам и с любимите ми нотингамки, и ако не смъкнат алкохола докрай, да газирам с тези за трудна ферментация.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron