от deuspld » 02 Дек 2019, 14:43
Привет на всички,
давам и аз моите 5 стотинки по темата: след като повече от година отлагах този експеримент, най-накрая миналата седмица узря момента, в който реших да се захвана реално.
Имах налични около 70-75 килограма цели био-ябълки "Златна превъзходна" от Кюстендилско. Първо реших да направя опит как най-добре да стане изтискването. Затова почистих около 5-6 килограма ябълки от семките и сърцевината, смлях ги през месомелчаката, първо на едрата, после на ситната решетка. Получих еднородно пюре от ябълки, на което вложих голяма доза пектолитичен ензим с цел да разкъса пектиновите молекули и да освободи повече сок. Оставих го за една нощ на хладно, като на другата сутрин нямаше никаква визуална разлика от това, което беше вечерта. Изтисках пюрето през тензух и получих 2,5л. сок, който заквасих с някакви дрожди за бяло вино и оставих да ферментира отделно при температура около 16 градуса.
След като не видях особен ефект от ензима, реших да си го спестя за голямото количество. И така хванахме се 3-ма души в събота сутринта, изчистихме останалите ябълки от сърцевината, и се събра около 50-60кг почистени ябълки на парчета. Закарахме ги в съседното село да ни ги смелят на професионална мелачка за месо на най-едрата възможна решетка, след което насипахме така поучената каша в ръчна винарска кошова преса. Ще пропусна всичката цапаница, няколкото прехвърляния, бърсането и псувните, но след цялото пресуване събрахме около 24л. мъст, която след още едно прецеждане влезе във ферментатора.
Първоначална плътност: 1,067
Заквасено с Mangrove Jack's M02 за сайдер на 30.11.2019 следобяд
Днес (02.12.2019) клапана вече бълбука регулярно и плътността е паднала на 1,059
Все пак, като за първи опит и експеримент, вече имам направени няколко важни извода:
1) не всички ябълки са подходящи за сайдер (тези, които аз пробвах НЕ са подходящи- бяха презрели и леко омекнали вече, съответно пускаха малко сок, който бързо се окисляваше. Имаха добра захарност, но и ниски киселини). Трябва да се подбере някакъв по-сочен сорт, и самите ябълки да се преработват веднага след обиране, за да са максимално свежи
2) директното пресуване/мачкане/стискане в домашни условия е загубена кауза (пробвахме- една капка сок не капна) . Според количеството трябва ябълките или да се прекарат през сокоизтисквачка (ако е малко количество) или ако е голямо- да се мелят предварително и тогава да се пресоват и/или мачкат през тензух. Вторият вариант обаче води със себе си много повече окисление. Докато стигне до ферментатора мъстта ми беше вече почти чисто кафява, въпреки използвания калиев метабисулфид и сух лед;
3) най-важен извод: при положение, че винаги в някой от супермаркетите има готов ябълков сок на промоция, да си я причиняваш горната дивотия е повече от излишно.
Keep calm and кот' - тако'а!