Ето я и моята първа безалкохолна бира
Свари раух
Пушен с бук ечемичен малц 75%
CARAMUNICH® TYPE 2 10%
Кара-Пилс малц 10%
Меланоидинов 5%
общо 6кг малц, получих 33л мъст на 12,5Р
Озахарявах директно на 73 гр за 40 мин, даде добра йодна проба.
Хмел магнум само за гочивина, като гонех IBU 30 (за да се усеща пушеното)
Ферментацията беше пълен дизастър. Ползвах едни дрожди дето отвисваха вече доста време в хладилника. Заложих ги на стартер, но нещо не тръгваше, а друга мая нямах. На вечерта - паника, стартера така и не шупна. Викам си: "имам бира от предишната варкаима - все ще има малко живи гадинки в утайката. Отворих една бира - гашинг, лее се направо във ферментатора!!
Замислих се че така и така ще я варя пак, това може и да не е толкова фатално. Сипах още три бири и го оставих. Ферментацията мина, като че ли, нормално. Свали екстракта до 3,8Р
На седмия ден върнах всичко в казана и държах на 80гр за 30мин, за да излезе алкохола. Добавих хмелно чайче от жатец (не помня грамажа) и 10гр див хмел на шишарки. Това киснало 2 часа.
Охладих до 23гр и заквасих - отново неуспешно. Разбърках изчаках половин час и разлях по бутилките. Изчаках за седем дни за газировката.
Ррезулатът.
Първата бира отворих след три дни отлежаване в хладилника - много натрапчив пушен вкус. След още 5-6 дена вкуса се уталожи и балансира добре, харесва ми. Газировката е съвсем слаба, но я има. Горчивината е слабичка, май нещо съм объркал. Тялото на бирата е слабо, но като цяло резултатът ми допада. Има още какво да се желае де.
За алкохола - ако го има, то той е много малко и не го усещам изобщо, за това дадох на дегустатори (дами) да изкажат мнение. Ще донеса и на срещата в края на месеца