от vsd » 12 Яну 2013, 21:30
Здравейте, пускам една тема за Hard Apple Cider. За който не знае, това е сайдер, който се прави от купен ябълков сок, а не от прясно изтискани ябълки. В барчето на моята работа продават един сок, който се води че е истински и не е направен от концентрат, а си е от ябълки. Опаковката е 2 литра за 3 лв, аз взех две. Пил съм друг път от него и е доста хубав, наистина е по-хубав от обикновения ябълков сок, може и да не е истински, но на вкус и аромат са го докарали. Никога не съм пробвал сайдер и затова целта е да направя много малко количество за проба. Двете кутии, ги сипах в две шишета по 3 литра. На опаковката пише, че въглехидратите са 10,2 процента. Премерих захарността и беше почти 11%. На всяка бутилка добавих по 200 грама захар и захарността отиде на 18,5%. На едната бутилка сложих Нотингам ейл дрожди, а на другата Zymaflore RX60, които ми бяха останали от виното. Целта е да видя с различните дрожди какъв ще е резултата и разликата във вкуса. Очаквам бирените дрожди да не успеят да ферментират напълно и да оставят сайдера леко сладък, но като четох в нета, има постове на хора, които са ползвали нотингам при подобна захарност и са успявали да изферментират до 2-3% захарност. Бутилките в момента са на около 20 градуса и са една до друга за да са при максимално еднакви условия. Ще пиша като има някакъв резултат и видя дали това коеет се получи изобщо става за пиене.