Най-странната бира

Модератор: Martin

Най-странната бира

Мнениеот Hristo » 31 Окт 2013, 22:22

Днес дойде ред да опитам бира, която би трябвало отдавна да е отплувала по канала. И останах доволен, доволен и изумен, че се е получила.
Самата идея за такава бира беше малко странна - 53% пилзенски, 21% пшеничен, 10% меланоиден, 7% мюнхенски, 5,4% карамюних и 3,6% карафа
След варенето използвах два ферментора и два вида мая - в първия сложих Safbrew W06, а във втория - Mauri Weiss. В първия ферментор всичко протече нормално и след 10 дни изкарах бира с 5,7% алкохол. Във втория обаче Mauri Weiss стартира бавно и след два дни напълно спря да работи. От 1.060 ОG екстрактът бе паднал само до 1.044. Сипах остатъка от Mauri Weiss в ранния следобед, а късно вечерта жена ми е чула песента на водния клапан. Аз вече спях, на сутринта обаче нямаше нищо. Това беше на третия ден. Реших да добавя още мая, нямах повече за Weizen и сложих Нотингам. Пак беше следобед, пак си легнах рано. Късно през нощта като си лягаше жена ми, щастлива ми докладва, че има активност. На сутринта - пак нищо. Замалко да се стигне до семеен скандал заради това дали е имало "пльок" и откъде наистина се е чувало. Точно тогава имах доста други главоболия, пък и малко ме домързяваше и не проверих захарността. Прегледах пак водния клапан да не се е разместил и реших - така и така захарен сироп не ми се пие, дай да направя последен отчаян опит за нещо, ама без да жертвам повече мая от скъпоценните запаси. Срам, не срам, думнах едно пакетче мая за хляб на д-р Йоткер. Активност от бирения клапан не се долови, но в крайна сметка на десетия ден имах "течност" с 4,7% алкохол. Реших да бутилирам и днес отворих по една бутилка от първата бира със Safbrew и от тази с Mauri/Нотингам и мая за хляб. И двете стават! Първата има по-изразен аромат, а втората е по-мека, по-неутрална, но в никакъв случай не е лоша!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Най-странната бира

Мнениеот cervesa » 31 Окт 2013, 23:05

Всичко е ОК.Но съвета ми е :Обръщай повече внимание на жената отколкото на бирата:),иначе ще гледаш тъжно водния клапан в самота:)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron