Здравейте, в неделя скълъпих една рецепта за коледна бира.
малц:
-Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция 2,5 кг
-CaraHell - malt (Кара-Хел малц) Вайерман Германия 0,5 кг
-Пушен с бук ечемичен малц (Раух - Rauch) 0,5 кг
-Weyermann Carabelge Malt (Карабелдж малц - Вайерман Германия) 0,5 кг
вода:
12 литра озаххаряване
14 литра промивка
65градуса - 50 мин
72градуса - 15 мин
78градуса - промивка
хмел:
Нъгет - 15г 60 мин
амарило - 10г 15 мин
добавки:
кафява заххар 500г - 60 мин
джинджифил - 40грама - 10 мин
кора канела - 5(17g)пръчки - 10 мин
портокал - 3бр(изтискани и нарязани ) - 10 мин
карамфил - 6 цветенца - 10 мин
дрожди:
нотимгам - 11г
плътност след варенето 1052
ферментацията върви на 18-19 градуа в помещението и ще видим какво ще се случи