от Don Reba » 09 Ное 2019, 12:48
И така, да споделя крайния резултат. Значи, динамиката на ферментацията доста се отличава от нормалната бира, заради това че ензимната сила на ръжта е слаба (но все пак не е нула) и бавно бавно се отделя захар - трябва да се чака адски много. Аз съзнавайки че ензимната сила е слаба, в самото начало заложих 500 грама (на 10л) допълнителна захар, за да не стане съвсем пък женска бира. Оказа се излишно, бавното отделяне на захар постепенно вдигна градуса, накрая стана прекалено силна - спиртомер показва към 7-8 градуса, но вероятно е повече (спиртомер за бира не е точен), мен на вкус ми изглежда доста силна (дрождите и са някви австралийски дето издържат на градус). Няма как да изчисля градуса от начална и крайна плътност, защото материала постоянно отделя захар, начина е тегло с кантар, но аз периодично си отливах пробни дози (не само за проверка, но и защото е кеф) което прави изчислението невъзможно. Както и да е, градус има бол. Това което трябва да се спомене задължително - сложих допълнително ензими. Първо, за да вдигна скоростта, то и така отиде месец някъде. По-сериозната причина е обаче че преди да сложа, пробните отливки имаха някаква особена консистенция, леко вискозни, плодов сок. Реших че е нишесте, но теста с йод беше отрицателен, поразчетох се и се оказаха някакви бета глюкани, разграждат се до монозахариди от ензима бетаглюканаза (продава се). Та, това оправи консистенцията, но продължих с чакането, защото дори с допълнителни ензими, на ниска температура нишестето се разгражда бавно. Накрая бутилирах за газировка, но страшно много фира, аз се надявах да изцедя материала (той се разду и запълни ферментатора до средата почти), но почти не става, изцеденото беше малко, и пълно с дрожди. Финално успях да изкарам едва три литра бистра бира - без цедене, само отливане над утайката. Прецеденото го сложих в отделна бутилка, ама е едва литър, и утайката е до средата. Като вкус ми харесва, но ако ще правя пак, ще бъде с ензими в самото начало за да мога да прецедя материала, иначе много фира и много се чака