Трапистко пиво

Модератор: Martin

Re: Трапистко пиво

Мнениеот izzo17 » 02 Апр 2015, 12:45

Като идея само (рецептата е донякъде взаимствана тук от форума):

Това не е типичната трапистка бира, която както знаемтрябва да се получи само в манастир, по-скоро е някакъв Белгийски Вит. Та, на въпроса:

Малц:
Pale Ale 2,00 кг;
Wheat Malt Pale 0,6 kg;

Хмел:
Халертау традиционен 10 гр;
Жатец 10 грама;

Дрожди:
S-33 6 грама;

Добавки:
кориандър 0,5 грама;
кимион 0,5 грама;
кори от портокал пресни 2,5 грама;
кори от грейпфрут пресни 2,5 грама;

Вода:
8 литра за майш;
11 литра за промиване;

Температурна схема:
52 градуса - 20 мин;
67 градуса - 45 мин;
72 градуса - 20 мин; йодна проба
78 градуса - 0 мин;

14,8 IBUs

Следва промиване, варене 90 мин, добавяне на халертау 10 мин след завиране, добавяне на жатец 15 мин преди края и добавяне на подправките 5 мин преди сваляне от огъня.
Охлаждане и прецеждане.
Получи се 17 лита мъст на 9 брикс (малко ме е срам за което), след охлажане стана 12 литра на 11,5 брикс.
После в кофата, маята, 6-7 дена до 3 брикс.
Бутилирах с 10 % предварително замразена от варката бирана мъст за всяка бутилка.
Бутилкова ферментация 5-6 дена.
Впечатленията са, че кратко време след отлежаването, 4-5 дена, вкусовета са прекалено остри и има разнобой. След месец нещата си дойдоха на мястото и се получи приятна композиция, цветен и интересен аромат. Пяната държи около 1-2 мин, газировката е на ниво. Тялото е плътно, но не прекалено, липсва и тънката кисела жилка от пшеницата. Бирата е със слаб алкохолен градус в сравнение с типичните трапистки, но аз и не съм го търсил да е висок.

За съжаление вече свърши. Сварих още една подобна на тази, като тук обаче вече използвах abby malt, carared и малко сладек. Завиших и количеството на подправките. Нарочно не навлизам в подробности, тъй като все още е в кофата и нямам впечатления.

Ще се радвам на коментари и допълнения :D
Аватар
izzo17
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:44
Местоположение: Варна

Re: Трапистко пиво

Мнениеот Foreigner » 02 Апр 2015, 14:56

Кориандъра на зърна ли го добавяш, колега, че и аз съм замислил нещо подобно за края на месеца? Иначе има чалъм да стане баш трапистка бирата ти - дворът ми е на калкан с манастирски двор и можем да мушнем бутилките през оградата, за да "отлежат" малко и си готов :D , лошото е, че си далече.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Трапистко пиво

Мнениеот izzo17 » 03 Апр 2015, 00:08

подправките са фино смляни, а иначе трябва много да се внимава с манастира, че после монасите да не обесняват заваляно как небесния дух си е взел своето и по Божията воля бирата мистериозно изчезнала :o :lol:
Аватар
izzo17
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:44
Местоположение: Варна

Re: Трапистко пиво

Мнениеот almus » 25 Апр 2015, 22:39

Трапистка,абатска и т.н си купувам ,ако искам да се насладя на автентичен вкус.
Няколко пъти правих белгийски стил бира,но не получавах желания резултат.С Т58 се получи най-добрия опит според моя вкус и скоро ще правя отново...
И кориандър на зърна слагах 4,5 минути в края на варенето,но не ми хареса бирата.Кардамон използвах също.Листа от индрише мисля,че ще придадат типичен белгийски аромат,но не съм опитвал.Според мен дрождите оформят вкусовия профил и аромата,а такива дрожди само от белгийска пивоварна можем да вземем...
Рецепти потърси в инет,сега не се сещам в кой сайт. Озахаряването го дават да бъде около 64° 65°.
Успех.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Трапистко пиво

Мнениеот nnakov » 09 Окт 2015, 21:29

Abbey ale - изпробвана рецепта
направих няколко опита докато се доближа до St Bernardus Pater 6 Abbey Ale

Pale ale - 78%
Abbey - 22%

Mash
65C - 40 min
70C - 55min
75C - 10min

Boil gravity 11br
OG 14br

Safbrew Abbey at 25C
FG 6.8br (2.4P)
pH4.2
ABV6
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Трапистко пиво

Мнениеот swenstyle » 30 Мар 2019, 00:26

а може ли и варенето и хмела?
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Предишна

Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron