Като идея само (рецептата е донякъде взаимствана тук от форума):
Това не е типичната трапистка бира, която както знаемтрябва да се получи само в манастир, по-скоро е някакъв Белгийски Вит. Та, на въпроса:
Малц:
Pale Ale 2,00 кг;
Wheat Malt Pale 0,6 kg;
Хмел:
Халертау традиционен 10 гр;
Жатец 10 грама;
Дрожди:
S-33 6 грама;
Добавки:
кориандър 0,5 грама;
кимион 0,5 грама;
кори от портокал пресни 2,5 грама;
кори от грейпфрут пресни 2,5 грама;
Вода:
8 литра за майш;
11 литра за промиване;
Температурна схема:
52 градуса - 20 мин;
67 градуса - 45 мин;
72 градуса - 20 мин; йодна проба
78 градуса - 0 мин;
14,8 IBUs
Следва промиване, варене 90 мин, добавяне на халертау 10 мин след завиране, добавяне на жатец 15 мин преди края и добавяне на подправките 5 мин преди сваляне от огъня.
Охлаждане и прецеждане.
Получи се 17 лита мъст на 9 брикс (малко ме е срам за което), след охлажане стана 12 литра на 11,5 брикс.
После в кофата, маята, 6-7 дена до 3 брикс.
Бутилирах с 10 % предварително замразена от варката бирана мъст за всяка бутилка.
Бутилкова ферментация 5-6 дена.
Впечатленията са, че кратко време след отлежаването, 4-5 дена, вкусовета са прекалено остри и има разнобой. След месец нещата си дойдоха на мястото и се получи приятна композиция, цветен и интересен аромат. Пяната държи около 1-2 мин, газировката е на ниво. Тялото е плътно, но не прекалено, липсва и тънката кисела жилка от пшеницата. Бирата е със слаб алкохолен градус в сравнение с типичните трапистки, но аз и не съм го търсил да е висок.
За съжаление вече свърши. Сварих още една подобна на тази, като тук обаче вече използвах abby malt, carared и малко сладек. Завиших и количеството на подправките. Нарочно не навлизам в подробности, тъй като все още е в кофата и нямам впечатления.
Ще се радвам на коментари и допълнения