Страница 1 от 1

White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2018, 13:52
от ALL_ON
Здравейте :) Вчера варихме с Пламен на неговата инсталация една Бяла ИПА (зная, че е трудно да се повярва, че в Перник може да има нещо бяло, но все пак ще се наложи да ми се доверите :D ) Та, без да пиша повече глупости набързо ще драсна какво сътворихме:
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg

Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л

Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Промиване: Наложи се да прехвърлим от голяма тенджера, в която правихме озахаряването в маш-лаутер тюн, чрез който направихме промиването. Въпреки, че разполагахме с 2 фалшиви дъна и 2 базуки филтри, стана бавно, но пък за сметка на това доста бистро и без да спира нито за момент.
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%

Варене - 100мин

Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71

Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)

Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - Тъй като, който е опитвал да ферментира една и съща пивна мъст в различни ферментатори, като раздели дрождите и вложените след това хмелове за сухо охмеляване е установил, че въпреки привидно еднаквите условия се получават на практика различни бири, решихме да направим "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан. Предвиждаме 5дни ферментация, след които да внесем за още 5 дни хмел за сухо охмеляване, а именно:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
По този начин се получава почти 5 гр. ароматичен хмел за сухо охмеляване на литър пивна мъст :)
Засега сме го докарали до тук, ферменацията вече тече с пълна сила, като ще споделяме как се развива самата бира :)

P.S. Следва малко снимков материал да онагледим варката:

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2018, 14:44
от Foreigner
Тандемът става все по-обигран и прецизен! Тези дрожди при мене тръгнаха сравнително бавно (с мини стартер), но после се развилняха ударно и бурната мина много бързо.

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2018, 15:08
от ALL_ON
Аз с този щам правих един белгийски ВИТ и ми харесаха как работят, затова предпочетохме тях.

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 09:28
от ALL_ON
Бялата ИПА се изпи, останаха само няколко бутилки за конкурса в Хърватия. В началото хмела доминираше, но с отлежаване, нещата се промениха. Започна да се усеща кориандъра и портокаловите корички. Като цяло много сме доволни от биричката, даже награда взе - 3-то място на Златния Ромбус 2018г.

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 14:44
от 5th-hokage
Това е защото сте имали помощник, който зорко бди за всякакви гадове да не пристъпват към бирата :)

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 16:08
от ALL_ON
Да, така беше, не може да кажем на черното-бяло :)

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 20:43
от petiomalchev
Хмела за сухото охмеляване как го сложихте, директно или в някакъв филтър?

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 23:11
от ALL_ON
petiomalchev написа:Хмела за сухото охмеляване как го сложихте, директно или в някакъв филтър?


Сложихме го в три отделни хопъри, за всеки вид по един :) Обаче Пламен сподели, че единия се е отворил по някое време и беше излязал хмела от него!

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 19 Май 2018, 19:54
от petiomalchev
Миналата седмица ми пристигна хоупъра от алиекспреса не съм го пробвал, до сега съм правил сухо директно и в чорап. Забелязах че има разлика във вкуса, аромата и бистротата.
Че за това попитах за метода на сухо охмеляване.

Re: White IPA в Перник

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2018, 01:20
от TishoZZ
За бала ми трябват от тия обувки на висок ток, дето са с прозрачно токче и да не е много високо и не мога да си намеря. Ако някой знае къде да търся, нека да каже.