White IPA в Перник
Публикувано на: 11 Апр 2018, 13:52
Здравейте Вчера варихме с Пламен на неговата инсталация една Бяла ИПА (зная, че е трудно да се повярва, че в Перник може да има нещо бяло, но все пак ще се наложи да ми се доверите ) Та, без да пиша повече глупости набързо ще драсна какво сътворихме:
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg
Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л
Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Промиване: Наложи се да прехвърлим от голяма тенджера, в която правихме озахаряването в маш-лаутер тюн, чрез който направихме промиването. Въпреки, че разполагахме с 2 фалшиви дъна и 2 базуки филтри, стана бавно, но пък за сметка на това доста бистро и без да спира нито за момент.
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%
Варене - 100мин
Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71
Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)
Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - Тъй като, който е опитвал да ферментира една и съща пивна мъст в различни ферментатори, като раздели дрождите и вложените след това хмелове за сухо охмеляване е установил, че въпреки привидно еднаквите условия се получават на практика различни бири, решихме да направим "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан. Предвиждаме 5дни ферментация, след които да внесем за още 5 дни хмел за сухо охмеляване, а именно:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
По този начин се получава почти 5 гр. ароматичен хмел за сухо охмеляване на литър пивна мъст
Засега сме го докарали до тук, ферменацията вече тече с пълна сила, като ще споделяме как се развива самата бира
P.S. Следва малко снимков материал да онагледим варката:
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg
Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л
Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Промиване: Наложи се да прехвърлим от голяма тенджера, в която правихме озахаряването в маш-лаутер тюн, чрез който направихме промиването. Въпреки, че разполагахме с 2 фалшиви дъна и 2 базуки филтри, стана бавно, но пък за сметка на това доста бистро и без да спира нито за момент.
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%
Варене - 100мин
Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71
Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)
Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - Тъй като, който е опитвал да ферментира една и съща пивна мъст в различни ферментатори, като раздели дрождите и вложените след това хмелове за сухо охмеляване е установил, че въпреки привидно еднаквите условия се получават на практика различни бири, решихме да направим "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан. Предвиждаме 5дни ферментация, след които да внесем за още 5 дни хмел за сухо охмеляване, а именно:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
По този начин се получава почти 5 гр. ароматичен хмел за сухо охмеляване на литър пивна мъст
Засега сме го докарали до тук, ферменацията вече тече с пълна сила, като ще споделяме как се развива самата бира
P.S. Следва малко снимков материал да онагледим варката: