Колеги, мисля да се впусна в сглобяването на рецепта за Brewdog - PUNK IPA и съответно и варка след това и са ми нужни малко съвети. Това беше една от първите домашни бири, които съм пил, благодарение на Тошко. След това опитах оригинала в Лондон и все още помня вкуса и аромата й. В оригиналната рецепта ползват съставки, които съм вкарал в рецептата 1:1. Естествено някои от съставките ги няма в БГ. Първо не знам какво се има в предвид с този малц - Caramalt. Аз заложих Caraamber в рецептата. Второ - от хмеловете в БГ се намират Chinook, Simcoe, Cascade, Amarillo, но Ahtanum, Nelson Sauvin ги няма - са какво да ги заместя, други американски хмелове с подобни характеристики или да увелича някой от наличните, за да не усложнявам нещата?
Оразмерил съм варката х2, за да изпълня капацитета на оборудването. В крайна сметка к-вото хмел е около 630 грама за 40 литра готова бира, струва ми се страшно много, досега повече от 250 мисля че не съм ползвал.
Ето рецептата в BrewFriend: https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... ybrew-v17-
Ето и оригиналната рецепта:
Благодаря предварително! Ще се радвам ако и 5th-hokage се включи