Страница 1 от 2

Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2017, 13:17
от ALL_ON
Вчера бях на гости на Пламен (Текс) в Перник и мога да се похваля, че не ядох бой :D За сметка на това пих доста добри бирички и ядох домашна супа ;) Но, основната причина да "рискувам" с пътуване до този така китен български град е, разбира се да сварим бира :) Решихме да направим Черна ИПА и тук искам да споделя какво сътворихме:

Малцове:
- Пейл ейл - 10кг(73%)
- Караарома - 2.5кг(18%)
- Карапилс - 0.7кг(5%)
- Карафа 2 - 0.5кг(3.6%)

Вода за озахаряване - 41л
Добавяне в майша:
- CaSO4-13gr
- CaCl-5gr
Пеха - 5.4

Озахаряване:
66*С/40мин
72*С/15мин
78*С/Машаут

Промиване до събиране преди варене на 70л/13.1Р
Екстрактивност - 67%

Варене - 90мин

Хмел:
- Херкулес 17.8% - 60гр/80мин
- Цитра 13.2% - 15гр/15мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/15мин
- Амарило 7% - 15гр/15мин
- Цитра 13.2% - 15гр/10мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/10мин
- Амарило 7% - 15гр/10мин
- Цитра 13.2% - 15гр/5мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/5мин
- Амарило 7% - 15гр/5мин
- Цитра 13.2% - 15гр/0мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/0мин
- Амарило 7% - 15гр/0мин
Ирландски мъх на 15 мин.

Количество след варене - 53л
OG - 15.2P(1.062 SG), IBU:77, SRM: 32 (данни по калкулатор)

След края на варката разделихме количеството мъст на две части, като всеки ще отговаря за своята част :) Заквасихме със стартер на дрожди: Wyeast 1272 American Ale II. Предвидили сме сухо охмеляване след бурната ферментация отново с Цитра, Амарило и Мозаик. Ще споделим резултата, а ако ни хареса може и да го пратим на Черния Ромбус ;)

Следва малко снимков материал!

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2017, 10:02
от victoryvt
Стената на плача.
Дето евреите си блъскат главите незнайно защо :)
Браво бе, а аз си мислех че с 6 вида хмел съм се престарал. А то имало и още по-големи мераклии.
Моята чернилка довечера ще влиза у кегове и бутилки.

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2017, 12:16
от ALL_ON
Всъщност видовете хмел са 4, но внесени на повечко етапи :D

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 00:45
от petiomalchev
Цитраста не подтиска ли ароматите на другите хмелое.

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 10:21
от ALL_ON
Принципно Цитрата наистина е "доминантен" хмел, но смятам, че в комбинация с Мозаик и Амарило не би следвало да изпъква, но ще видим. Бързо премина при мен бурната ферментация и снощи метнах хмел за сухо охмеляване, като използвах новопридобитият ми хопър :) Общо 100 гр. хмел за сухо на 27 литра бира (35 Амарило, 32 Цитра и 33 Мозаик). Ще държа така още 7 дни и след това следва бутилиране ;) До колкото разбрах от Пламен, при него нещата се развиват по друг начин - в помещението е било около 16 гр. и макар, че стартера беше много активен, видима ферментация не е стартирала за около 30-тина часа. Чак след преместване на 20 гр. и разклащане след няколко часа са "захапали" гадините. Интересното е, че температурния диапазон на тези дрожди според производителя е 15-22 гр., явно долната граница не е точно такава. При мен прехвърлиха с 2-3 гр. горната, но смятам, че няма да е фатално. Освен това, това е N-то поред поколение и не зная в каква посока са се променили, а че има промяна съм убеден :)

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 10:55
от Dejmos
Аз лично винаги балансирам Цитра с плюс 50 процента (1,5:1) друг ароматен хмел(ове). При 2:1 на другите хмелове в тази рецепта Цитра едва ли ще доминира.

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 11:08
от 5th-hokage
И да добавя че въпросиня щам го възкресихме след 9 месечно седене в хладилник с изотоничен разтвор (Натриев Хлорид)

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 11:15
от ALL_ON
Dejmos написа:Аз лично винаги балансирам Цитра с плюс 50 процента (1,5:1) друг ароматен хмел(ове). При 2:1 на другите хмелове в тази рецепта Цитра едва ли ще доминира.

Точно това е и моето мнение! Ако бяха 1:1 Цитра и друг хмел, щеше да има доминация!

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2017, 11:17
от ALL_ON
5th-hokage написа:И да добавя че въпросиня щам го възкресихме след 9 месечно седене в хладилник с изотоничен разтвор (Натриев Хлорид)


Тошко не споделя, че тук дори не е правил стартер, просто е сгрял дрождите до стайна температура и е заквасил с тях :) Тоест съхранението на дрожди под изотоничен разтвор е добро решение за домашно пивоварство ;)

Re: Black IPA по пернишки

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2017, 22:57
от Текс
Аз малко импровизирах при сухото охмеляване на моята част от бирата:
Цитра 25гр
Амарило 25гр
Мозаик 55гр
Ферментацията вървеше не много бурно, но методично при 20*С. Вече почти всичко е приключило, след 2-3 дни бутилирам и кегирам.