Вчера бях на гости на Пламен (Текс) в Перник и мога да се похваля, че не ядох бой За сметка на това пих доста добри бирички и ядох домашна супа Но, основната причина да "рискувам" с пътуване до този така китен български град е, разбира се да сварим бира Решихме да направим Черна ИПА и тук искам да споделя какво сътворихме:
Малцове:
- Пейл ейл - 10кг(73%)
- Караарома - 2.5кг(18%)
- Карапилс - 0.7кг(5%)
- Карафа 2 - 0.5кг(3.6%)
Вода за озахаряване - 41л
Добавяне в майша:
- CaSO4-13gr
- CaCl-5gr
Пеха - 5.4
Озахаряване:
66*С/40мин
72*С/15мин
78*С/Машаут
Промиване до събиране преди варене на 70л/13.1Р
Екстрактивност - 67%
Варене - 90мин
Хмел:
- Херкулес 17.8% - 60гр/80мин
- Цитра 13.2% - 15гр/15мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/15мин
- Амарило 7% - 15гр/15мин
- Цитра 13.2% - 15гр/10мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/10мин
- Амарило 7% - 15гр/10мин
- Цитра 13.2% - 15гр/5мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/5мин
- Амарило 7% - 15гр/5мин
- Цитра 13.2% - 15гр/0мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/0мин
- Амарило 7% - 15гр/0мин
Ирландски мъх на 15 мин.
Количество след варене - 53л
OG - 15.2P(1.062 SG), IBU:77, SRM: 32 (данни по калкулатор)
След края на варката разделихме количеството мъст на две части, като всеки ще отговаря за своята част Заквасихме със стартер на дрожди: Wyeast 1272 American Ale II. Предвидили сме сухо охмеляване след бурната ферментация отново с Цитра, Амарило и Мозаик. Ще споделим резултата, а ако ни хареса може и да го пратим на Черния Ромбус
Следва малко снимков материал!