Страница 1 от 2

Rye IPA

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 20:02
от nikolay.illov
Ръжен Индия Пейл Ейл

За 10 литра:

2,5кг Пейл Ейл
0,4кг Ръжен малц
0,15кг КараАрома
Озахаряване: 50 минути на 65°С
10 миути на 72°С
78° - промиване
Варене 100 минути.

Охмеляване:

Summit - 15 гр. 60 минути
Cascade - 10 гр. 20 минути
Amarillo - 15гр. 10 минути
Summit - 10гр. 1 минута
Cascade - 10гр. 1 минута

Summit И Amarillo по 5гр. за сухо охмеляване в последните 6 дни ( от общо 10) от ферментацията.
OG - 16°P
FG - 4°P
Дрожди US-05 - насипни - 11гр - рехидратирани за 20 минути.

31 точки от тазгодишния конкурс в Хърватска.

Ако някой от софиянците си спомня: пихме от нея на втората сбирка на шопския клуб :D

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 21:42
от cervesa
Повтаряй е за Бела Врана 2016 -Кошице!Има я в категориите.

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 17:30
от Martin
Едно въпросче: Защо толкова дълго варене?

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 18 Ное 2015, 17:54
от bojo
Да повиши Платото.

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 10:50
от victoryvt
Една лека забележка.
Моля всички да спрат да използват израза "платото едикакво си".
Поставяме хората в заблуждение какво се крие зад думата "Плато" - а именно името на химика Плато, а не българската дума за равна област в планината.
По-добре е да се използва "екстракт", което е и точното научно определение.
"Вари я толкова дълго, за да повиши екстракта"

А иначе по отношение на прекалено дългото врене на пивната мъст или прекалено силното врене има един лек проблем - започват да карамелизират захарите в нея и придобива различен вкус (на горена захар).
Така че и това не е нещо, което може да се изнасилва до безкрай.
За постигане на по-висок екстракт е възможно да се приложи следната тактика - източваш сладката пивна мъст, която при 1:3 озахаряване е около 20% и с нея правиш силна бира. Промиваш си триците и с промивните води правиш още една, но слаба бира - с около 8-10% екстракт (осмичка , деветка, десетка на чешки :) )

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 10:47
от Martin
Да това с двете бири е доста широка практика отвъд океана. Аз така правих един силен стаут без промивка, а със промивката "нещо като портър" с ягоди.

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 09:12
от Dejmos
От известно време ми се върти в главата да сваря ръжена ИПА. Гледам в двете рецепти във форума има карамелени малцове. А на мен ми се щеше да е ръжена без други вкусове.
Мислех си за пейл като основен и 20% ръжен.
Изглежда ли добре, или е препоръчително да има и карамелен?

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 13:08
от nikolay.illov
На мен ми допада да червенее. За това съм слагал. А сега ферментирам една с 9% "караред"

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 09:47
от victoryvt
Според мен и по съвет на бай Темелко - за IPA (American) нищо друго освен пейл ейл малц и ако трябва малко карапилс за пяна не е нужно.
Ако ще се спазва точно стила де, иначе вариации - много.
За Ръжена IPA според мен си е съвсем нормално да е само пейл и ръж.
Пък вариации от американски хмелове дал Господ ( http://beer-bg.com ) :)
И дрожди US-05 !

(Има пресен БГ-Каскейд реколта 2015 , както и БГ Нъгет , за съжаление цените им са леко нагоре, но така ги дава производителя от Велинград)

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 18:59
от SDS
20151227_171540.jpg

20151227_171441.jpg

Първата ми IPA и на мен.