Не всяка бира става такава каквато я искаме.
Надявам се поне охмеляването да е на ниво
като за IPA.
Още повече че с по-слабия екстракт ще даде по-голямо IBU.
Ако много държиш да я вкараш в стила по екстракт - можеш да си направиш още едно озахаряване от което да извадиш само сладката пивна мъст без да промиваш и след врене 1 час и охмеляване според изчисления - да го добавиш към вече ферментиращата пивна мъст. Така ще се увеличи екстракта на цялостната бира.
За съжаление няма да може да се изчисли точно, но по груби сметки ако вкараш само сладката пивна мъст от същото количество малц, каквото е било на първата варка - ще се вдигне общия екстракт до около 14.3% Плато.
Ето защо :
Да речем че сме направили от 2кг. малц - 10л. с 12% (както е нормално)
вземаме още 2кг. малц и озахаряваме с 6л. вода. Получава се каша с течна част с около 20% екстракт, но можем да източим не повече от 4л. (с 20% екстракт) без пресоване.
Смесваме ги с онези 10л. на 12% и общо става :
(10*0.12 + 4*0.2) / (10 + 4) = 14.3%
Сметката не е прецизна, но е близо до истината.
Останалите 2л. в триците може да се промият с още 6л. вода и да се получи около 6л. нова бира с екстракт около 8-9 , която да е за "предястие"