Страница 1 от 4

English IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 00:30
от nikolay.illov
Здравейте колеги.

Доста четох за стила, и ми се прииска да се опитам да "създам" нещо подобно. Рецептата е събрана от много сайтове и форуми, както и мнения най-вече за охмеляването от нашия форум. Финални корекции направих с помощта на сайта brewersfriend.com.

Рецептата:

German pale ale - 1.5 кг. 88%
Munich light - 0.130 кг. 8%
Caraaroma - 0.070 кг. 4% (70гр.)

Общо количество малц - 1,7 кг

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 70 минути, покачване до 76°C и промиване (в новата кофа)

Охмеляване:

Nugget - 10 гр - 60 мин.
Fuggles -10 гр - 30 мин.
Challenger -5 гр - 10 мин
Cascade - 10 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.

Дрожди: Nothinggham ale на стартер със 100мл. мъст, 100мл. вода и 4гр захар оставени на 20°С за 2 часа.

Плътност след варенето 13%B
Според brewersfriend.com:

ABV - 5.94%
IBU - 52.95
Style - IPA
Sub category - English IPA

Ако всичко е наред с ферментация и бутилиране ще докладвам със снимков материал разбира се.

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 09:37
от bojo
Една нуличка липсва в теглото на Caraaroma. С 700гр доста тъмна IPA ще стане.

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 11:10
от nikolay.illov
Верно е. Нулата си е там, но от другата страна на цифрата 7 съм я сложил. Така се получава като си на няколко бири :lol:
70 грама е количеството.

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 11:53
от vsd
С риск да ме заядат доста хора, според мен няма смисъл от това да слагаш хмел на 30 мин. От него не остава никакъв вкус или аромат, а пък не ври достатъчно за да си пусне всичката горчивина. Хмел за вкус и аромат преди 20-тата, даже 15-тата минута от остатъка на варенето няма смисъл да се слага.

Колко литра бира ти се получи?

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 14:28
от nikolay.illov
Около 7 литра ферментира в момента. Вода за озахарявене 5 литра, за промиване 6 литра. Обаче май назрява проблем, поне така си мисля де може и да е нормално. Над пяната, която е около сантиметър се настанили слой хмел. Ферментация има. Да предприемам ли някакви мерки или да чакам за сега? Според сметките тази порция хмел за 30 минути дава около 18 IBU. Имам скромен опит за сега и всеки ден научавам по нещо ново, затова и споделям тук всичко което правя, за да има корекции, съвети и т.н

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2014, 09:07
от vsd
Оо, да, не приемай поста ми като обвинение или нещо такова. Просто на страшно много места в нета пише че в началото на варенето хмела е за горчивина, около 30 мин от края е за вкус и на края е за аромат. И аз така правих първите няколко варки. Но просто не е вярно и не се получаваше хмелов вкус на бирата. После почнах да търся по-подрбно и намерих доста източници където пишеше че добавката за вкус и аромат е към края на варенето. Пробвах и наистина имаше ефект и то много забележим. От тогава около 30-тата мин, хмел не слагам :)

Относно твоя проблем - мисля че няма такъв. Моя съвет е просто да изчакаш да мине ферментацията и да отлежи във ферментора поне седмица и тогава ще се види как е.

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 16:30
от nikolay.illov
Здравейте колеги,

Днес я опитах. Не ме сдържа и на 12-ти ден от бутилирането последва дегустация.
Мога да кажа, че това е най-добрата ми бира досега. IBU ми е според вкуса, газировката идеална а за пяната просто нямам думи ( след отлежаване не ми се мисли).
Усеща се букет от хмелови аромати, а във вкуса преобладава горчивината и по-слабо малц. Цвят - според мен идеален и на бистрота съм я докарал без да ползвам нещо за избистряне. Много съм доволен.
Най-скептичният човек за новото ми хоби беше баща ми ( човек с дългогодишен опит в производството на ракия за студените зимни вечери и не само..), след като опита обаче от тази бира вече ме гледа така да се каже с уважение :lol:
@VSD - действително нямаше проблем, пяната "изяде" слоя хмел на повърхността и ферментацията мина успешно. За (не)охмеляването на 30-та минута ще пробвам на следващата варка по тази рецепта, за-да намеря разликата. Благодаря за съветите.
Дали съм докарал бира в стила, който съм искал обаче няма никаква идея, нямам база за сравнение. Това което знам обаче е че, по-добра бира не съм пил 8-)
Няма ли да има по-скоро някоя сбирка, че да разбера как се движа, а и да се запозная с големите домашни пивовари.
Виктор, Бай Темелко, Даниел Трифонов, Mirix - вие сте като супер-герои за начинащите :text-thankyoublue: :clap:

Ето и снимки на IPA-та

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 16:40
от cervesa
Поздравления!Изглежда супер,вероятно и на вкус е прекрасна!
Сбирка ще има ,но само за редовните членове (само те виждат темата) :D
Наздраве!

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 11:12
от mirix
Браво колега чудесен резултат си постигнал. По вече успешни варки и разбира се в по-големи количества

Re: English IPA

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 11:40
от victoryvt
За газировката колко захар сложи ?
Нещо ми се струва доста газирана, след отлежаването да не прояви склонност за самоизкипяване при отваряне (overcarbonation) ?