American IPA
Публикувано на: 06 Сеп 2014, 18:25
Днес сварихме втората серия АIPA по рецепта от бирената книга
При първата извря 10 литра и стана доста силна, та този път решихме да сложим повече вода при промиването.
Рецептата по която работихме е следната:
4.33кг. Пейл Малц
0.19кг Карапилз
0.1кг КараАрома
50гр. Симкое
25гр. Цитра
US05 дрожди
В началото направихме белтъчна пауза за 15минути, но температурата не падна под 62градуса.
Следва озахаряване за 30 минути на около 63-4 градуса.
Вдигане на 72 градуса за 10 минути.
Тука се оказа че йодната проба е неуспешна и оставихме още 10 минути на 72 градуса.
За наша изненада отново неуспешна йодна проба.
Още 5 минути на 72 градуса и вече йодната проба излезна.
Тук е въпроса, дали това може да се дължи на използвания малц от първата варка (месец от мелянето)?
Промихме при 76-78 градуса с 19литра вода като промиването беше доста-бавно (30 минути някъде)
Следва варене за 70минути, като на 10-тата се добавя Симкото, а на 60-тата Цитрата.
Охлаждане, филтриране през филтърна торба.
Тук измерихме начална захарност и резултата беше странен - 7.3% по Брикс (с рефрактомер)
Възможно ли е поради отдавнашното смелване на малца да е тази ниска захарност?
Сега бирата е във ферменторите и чакаме да видим как ще се развият нещата
При първата извря 10 литра и стана доста силна, та този път решихме да сложим повече вода при промиването.
Рецептата по която работихме е следната:
4.33кг. Пейл Малц
0.19кг Карапилз
0.1кг КараАрома
50гр. Симкое
25гр. Цитра
US05 дрожди
В началото направихме белтъчна пауза за 15минути, но температурата не падна под 62градуса.
Следва озахаряване за 30 минути на около 63-4 градуса.
Вдигане на 72 градуса за 10 минути.
Тука се оказа че йодната проба е неуспешна и оставихме още 10 минути на 72 градуса.
За наша изненада отново неуспешна йодна проба.
Още 5 минути на 72 градуса и вече йодната проба излезна.
Тук е въпроса, дали това може да се дължи на използвания малц от първата варка (месец от мелянето)?
Промихме при 76-78 градуса с 19литра вода като промиването беше доста-бавно (30 минути някъде)
Следва варене за 70минути, като на 10-тата се добавя Симкото, а на 60-тата Цитрата.
Охлаждане, филтриране през филтърна торба.
Тук измерихме начална захарност и резултата беше странен - 7.3% по Брикс (с рефрактомер)
Възможно ли е поради отдавнашното смелване на малца да е тази ниска захарност?
Сега бирата е във ферменторите и чакаме да видим как ще се развият нещата