Хайде на ИПА-та!

Модератор: Martin

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dog123 » 13 Апр 2015, 22:50

Момчета и момичета, мина още време и пак се метнах на ипа-та. Еми нищо общо....
Как става тоя номер ? Горчивината е намаляла до нива които ми харесват, лекото киселеене напълно е изчезнало!
Миризмата на хмел е ненатрапчива /беше такава/.
Газировката е по слаба!!! Захарта е добавяна на цялото количество и после е разливана по бутилки.
Какво стана аджеба?
Някой да ако ми даде разумно обяснение, ще съм му много благодарен.
Наздраве! :D :D
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dandilov » 14 Апр 2015, 20:36

Така както описваш ситуацията, на мен ми се струва, че не е била затворена добре тая бутилка. Затова газировката е по-слаба.
Иначе с отлежаването е нормално да има промяна в бирата, но в положителна посока. Също така горчивината намалява, ароматите също намаляват и се "изчистват", вкусът се подобрява.
...Ако всичко с бирата е наред разбира се и не е заразена с някакви бактерии и гадинки...
Ако затваряш бутилките с използвани капачки, рискът да има недобре затворени бутилки е голям.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот dog123 » 15 Апр 2015, 16:49

Тя "тая бутилка" бяха три подред....
Всички капачки са нови , и влагам огромно старание при затварянето.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот damyan_rm » 15 Апр 2015, 17:44

Имах подобен проблем - ама аз просто не разбърквах добре след смесването (да не би да се окисляла нещо :-) ) преди пълненто и при отварянето едни от бутилките ме къпеха, други бяха много слабо газирани ...

Също така, ползвах капачки с корково уплътнение (незнам защо си взех такива) - от ВСИЧКИ бутилки затворени с такива - нито една не беше се газирала - дори и при последващите ми варки - направо се отказах от тях и ползвам или такива със силиконово уплътнение, или на винт или "тип гролош" ...

успех
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Хайде на ИПА-та!

Мнениеот mirix » 15 Апр 2015, 21:30

Пробвай следващия път с добавяне на захар в бутилките. Хем при разклащане веднага ще разбереш дали изпуска някоя бутилка, а и предозирване да няма.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron