Никой не се престрашава да пише в тая тема, значи трябва аз да я започна. Макар че с тоя стил нямам опит.
Бай Темелко ще ме захапе за материалите, но аз вече съм ги вложил.
Та - не твърдя че точно този микс от малцове ще даде точно следване на стила.
Попрегледах много други рецепти из нета и направих моя сборна от тях.
Ето какво забърках :
1. Пейл ейл - 78.3%
2. Мюних-2 - 4.3%
3. Карамюних-2 - 4.3%
4. Меланоидинен - 8.7%
5. Пшеничен (вайцен) - 4.3%
Озахаряване : 1кг. зърно с около 2.6л. вода
Промиване : 1кг. зърно с около 3.5л. вода
Озахаряването трябваше да стане еднотемпературно на около 66гр. , но както се случва често - размесих на 62 и започнах да подгрявам докато стигна 66. Времето си вървеше, та по принуда стана така :
1. На 62-63 - 20 мин.
2. Повишаване до 72 за 1 час.
3. Пауза на 72 10 мин. и веднага промиване с вода с темп. 85гр, за да се повиши температурата на майша.
Варене - 90 мин.
Хмелове :
1. Микс от два хмела - Цитра и Нъгет - останали от сухото охмеляване на предишна бира - 2гр./ литър за 90 мин.
2. Хмел Кристал (нов сорт с аромати на мандарина и други) на два пъти в края - 1гр./литър за 15 мин. и още 1гр./литър за последните 5 мин.
3. Карагенан (ирл.мъх) ... щях да сложа, но забравих
Охлаждане, прецеждане ...
Заквасване с Safale US-05
На 12-тия час вече имаше пяна и сега вече ври много здраво на около 23-24гр. в бидона при околна 18гр.
Началната плътност излезе точно 15% Плато по хидрометър, а по рефрактомера - 15.5
Сладката пивна мъст изтече на 22% Плато (това е мъстта преди промиването)
Пеха на майша - 5.3 , пеха на пивната мъст след варене и охлаждане 5.4
Цветът е точно какъвто се очакваше по рецепта, а тя е конструирана с помощта на известния ни на всички сайт (или поне би трябвало да е известен) http://brewersfriend.com
Там има освен ИБУ и други калкулатори и секция за пълно конструиране на рецепти , че и даже работи в мерки по СИ - литри, килограми, %Плато и т.н.
Има ги въведени всички малцове на Вайерман и при коректно задаване показва визуално бъдещият цвят на бирата.
А, някой да не си помисли че има такъв стил - Кристална И.П.А , просто съм я кръстил на новия хмел който съм ползвал - Кристал.
Да го видим що за кристална мандарина е ...
Чудя се за сухото охмеляване какъв да използвам - дали пак същия или някой друг американски - примерно Амарило, че Цитрата вече се изтърка като вариант, макар че тя ми е най- на сърце.