Crystal IPA

Модератор: Martin

Crystal IPA

Мнениеот victoryvt » 10 Юни 2014, 09:30

Никой не се престрашава да пише в тая тема, значи трябва аз да я започна. Макар че с тоя стил нямам опит.

Бай Темелко ще ме захапе за материалите, но аз вече съм ги вложил.
Та - не твърдя че точно този микс от малцове ще даде точно следване на стила.
Попрегледах много други рецепти из нета и направих моя сборна от тях.
Ето какво забърках :

1. Пейл ейл - 78.3%
2. Мюних-2 - 4.3%
3. Карамюних-2 - 4.3%
4. Меланоидинен - 8.7%
5. Пшеничен (вайцен) - 4.3%

Озахаряване : 1кг. зърно с около 2.6л. вода
Промиване : 1кг. зърно с около 3.5л. вода

Озахаряването трябваше да стане еднотемпературно на около 66гр. , но както се случва често - размесих на 62 и започнах да подгрявам докато стигна 66. Времето си вървеше, та по принуда стана така :
1. На 62-63 - 20 мин.
2. Повишаване до 72 за 1 час.
3. Пауза на 72 10 мин. и веднага промиване с вода с темп. 85гр, за да се повиши температурата на майша.

Варене - 90 мин.
Хмелове :
1. Микс от два хмела - Цитра и Нъгет - останали от сухото охмеляване на предишна бира - 2гр./ литър за 90 мин.
2. Хмел Кристал (нов сорт с аромати на мандарина и други) на два пъти в края - 1гр./литър за 15 мин. и още 1гр./литър за последните 5 мин.
3. Карагенан (ирл.мъх) ... щях да сложа, но забравих :lol:

Охлаждане, прецеждане ...
Заквасване с Safale US-05

На 12-тия час вече имаше пяна и сега вече ври много здраво на около 23-24гр. в бидона при околна 18гр.

Началната плътност излезе точно 15% Плато по хидрометър, а по рефрактомера - 15.5
Сладката пивна мъст изтече на 22% Плато (това е мъстта преди промиването)
Пеха на майша - 5.3 , пеха на пивната мъст след варене и охлаждане 5.4

Цветът е точно какъвто се очакваше по рецепта, а тя е конструирана с помощта на известния ни на всички сайт (или поне би трябвало да е известен) http://brewersfriend.com
Там има освен ИБУ и други калкулатори и секция за пълно конструиране на рецепти , че и даже работи в мерки по СИ - литри, килограми, %Плато и т.н.
Има ги въведени всички малцове на Вайерман и при коректно задаване показва визуално бъдещият цвят на бирата.

А, някой да не си помисли че има такъв стил - Кристална И.П.А , просто съм я кръстил на новия хмел който съм ползвал - Кристал.
Да го видим що за кристална мандарина е ...
Чудя се за сухото охмеляване какъв да използвам - дали пак същия или някой друг американски - примерно Амарило, че Цитрата вече се изтърка като вариант, макар че тя ми е най- на сърце.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Crystal IPA

Мнениеот ameba13 » 11 Юни 2014, 10:02

Ако сложиш цитри митри за сухо охмеляване, няма ли те да скрият мандарините?

Това с-05 когато го пробвах изфиряса през маркуча за продухване, а после бирата имаше вкус на шампоан хем гледах на хладно да десйтва.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Crystal IPA

Мнениеот victoryvt » 12 Юни 2014, 08:41

Ден 3-ти вечерта :
Рефрактомер : показание 8% -> съответства на 3.4%
Хидрометър : показание малко над 3%
Пеха - 4.4
Температура в бидона 21.5гр. - околна 20гр.

Ферментацията е към края си. Тоя път няма да бързам с ваденето, ще чакам събота или неделя.

@Амеба - аз маркуч немам :) но иначе аромата от дрождите сега е добър, после какъв ще остане - ще видим. Обаче нещо мандарините не са баш мандарини, та ще видим с какво ще ги покриваме.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Crystal IPA

Мнениеот cervesa » 12 Юни 2014, 09:00

Имам съмнения,че ameba,ще се окаже прав.И аз правих IPA,с Crystal,но в комбинация с други хмелове и мандарините накъде се покриха:)
След две седмици планирам и ще направя IPA,single hop с Crystal и ще докладвам резултата и и ще я включа в Националния конкурс.Така,че всеки ще може да я тества и оцени.
Подготвяйте и вие бирите за Конкурса,да не се окажат българските участници по-малко от чужденците :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Crystal IPA

Мнениеот victoryvt » 16 Юни 2014, 09:41

Последни щрихи по ферментацията :
Краен екстракт 2.6% по рефрактомер (показание 7.5 от 15 начална = 2.6% реално по електронната таблица)
Голям хидрометър френски - някъде около 2.8 - 3%
Ще я запиша 2.7%
Потенциален алкохол : (15 - 2.7)*0.54=6.64% ABV
Пеха 4.4
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Crystal IPA

Мнениеот cervesa » 16 Юни 2014, 22:58

@vyctoryvt:Дотук, като гледам ,има потенциал за добро класиране в Конкурса.Сега зависи колко ще се стиснеш за сухото охмеляване и да не я оксидираш;)
Успех на конкурса.(Be aware :I"m also in that category:)

Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron