Здравейте приятели. След дълго пивоварско затишие изкам да споделя как сътворих моят първи ваицен.
По същество:
3кг. Pale Weath Вайерман
1кг. Pilsener ---..---..----
0.4kg.Kara Pils ---..---..---
0.1 CaraAmber ---..---..---
Хмел:
22гр. Халертауер Мителфрю- 4.7% - 50мин.
15гр. Татнангер- 3.8% - 15мин.
Общо варене 60 мин.
Дрожди:
SafAle WB-06 11.5гр. забъркани в малко хладка вода с малко от пивната мъст отделена след варенето и охлаждането.
След няколко часа клапана беше на път да изхвърли водата но не успя
Вода:
16л озахаряване и 16л за промиване
Температурни паузи:
10мин. 55-58 градуса
45мин. 63гр.
20мин. 72гр.
15мин. 78гр. маш аут.
Пивна мъст:
25.5л. преди варене
21.5л. след варене
1.5л. отделена за газировката и замръзена (ще смятам точно колко ще ми трябва).
До сега газирах с захар но искам да мина на друг левел
20л. отидоха във ферментатора.
Плато:
17Р Преди промиване.
11Р След промиване.
13Р След варенето.
Промиването ми отне около 70мин. а охлаждането до 25 градуса за около 45 мин.
Температура на ферментиране:
18 градуса външна подържана с климатик.
Пресмятам си екстрактивноста обаче и не съм доволен от 57.7%(по мои сметки)
Според калкулатора очаквам 16 ИБУ което до колкото четох е добре за вайцен.
Алкохола се очаква между 4.7 и 5.8 зависи колко ще свалят екстракта дрождите.(пак по мои сметки)
Въпрос на който не мога да си отговоря е ефикасност и екстрактивност едно и също ли е или не е.
Проблемът ми е че съм на път и бирата ще стои в ферментатора около 10 до 13 дни преди да се прибера
и да я бутилирам.Това проблем ли е ?? За колко дни приключва ферментацията и до колко може да свали екстракта?
Моля ако някъде бъркам да ме поправите.Очаквам и вашите съвети.
Друг проблем е че не ми позволява да качвам снимки за да покажа нагледно какви съм ги свършил.
Но пак ще опитам.