Страница 1 от 2

ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 09:51
от fikov
Здравейте,
4 от 5 варки до сега съм направил с пшеничен малц. Но за първи сега път ползвам дрожди за пшенично. До сега ферментирам с Нотингам. Сега ферментирам с WB06. Искам да знам, каква е подходящата външна температура за ферментация, защото в описанието на дрождите не намерих? И каква трябва да е и е подходяща работната температура за ферментация във ферментатора?
Може ли някой с повече опит да сподели? Правя германски вайцен.

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 10:12
от ALL_ON
Личното ми наблюдение при ползване на WB06 е, че ако желаеш да усетиш наличието на дъвки, банани и др. подобно е добре външната тенпература да е не по-ниска от 23 гр. Най-добър резултат постигнах при външна температура около 25 гр. (което означава, че вътре във ферментатора е поне 28-30 гр.). Ако не си фен на такива фенолни аромати, може да опиташ да направиш ферментацията на температура до 20 гр., като вярвам, че ще бъдат редуцирани доста. Общо взето смятам, че тези дрожди са с доста голям температурен диапазон на работа и са подходящ избор и за по-топло време.

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 12:07
от dr_slavov
Ето спецификацията на дрождите от сайта на Ферментис. Само да поясна, че температурата е винаги тази на ферментация, а не околната.

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 12:43
от fikov
Благодаря много, за мигновенната реакция. Аз стартирах вчера към 10 часа ферментацията с температура 22 градуса във ферментатора, през нощта оставих на остъклената тераса, към 4 часа, навън беше 8 градуса, и 18,5 във ферментатора. Тази сутин към 7 часа беше паднала във ферментатора до 17.5, и я прибрах в стаята на 21градуса , и сега във ферметатора е 20.5. мисля да я оставя в стаята, там да ферментира :)

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 13:34
от ALL_ON
При тази температура няма да имаш феноли във вкуса(дъвки, банани и др.). Може би ще се усеща карамфил. Чакаме отзиви след ферментацията.

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 14:08
от fikov
До колкото разбирам, за да нямам много дъвка и банан, нито карамфил, трябва да държа някаква средна стойност между 22 и 25-7 градуса във ферментатора - поправете ме, ако греша?
Следователно в стаята при 21-22,5 мога да очаквам да вдигна температурата за второто денонощие на около 24-25.5 градуса...в крайна сметка каквато илзезе, но за да знам :) :text-thankyoublue:

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2017, 14:40
от ALL_ON
При посочените от теб стойности ще си точно в дъвките и бананите :) Под или около 20 гр. са карамфилите. Абе бира ще стане, не се притеснявай ще си я изпиеш с кеф (и приятели евентуално ;) )

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2017, 19:28
от victoryvt
Фиков, това местене на ферментатора ту на топло, ту на студено не е добре.
Избирай някаква постоянна темп. и не го пипай.
Всяка разлика от повече от 5 гр. на ден ги стресира и може да спрат да ферментират изобщо.
Случвало ми се е и после беше голяма борба да ги вдигна на крак отново.
Вайцен с ВБ-06 ако искаш да е автентичен - търси топло място. над 20 гр.
Аз лично не ги харесвам тия феноли и гледам да е под 20.
Но пак казвам, ако ще е по стила - търсиш ги.

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2017, 10:56
от Martin
Най-обичам пък аз вайс или сезон да е на поне 25гр ферментацията. Ето сега ще кегирам един сезон, който изферментира на 20-21... Исках да го затопля още, но нямах желание. И минаха 3 седмици докато свали на 1.004

Re: ДРОЖДИ

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2017, 14:32
от ultrashock
Може ли малко разяснения що е то сезон? Често го споменавате, а не съм сигурен, че знам какво значи.