Страница 1 от 1

Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 18:00
от DNA
Здравейте!

След две успешни варки, реших, че е време да започна да търся МОЯТА бира. Винаги съм бил любител на пшеничните бири, но чувам от по-опитните колеги, че промиването е истински ад и без люспи от ориз просто не става. Така ли е?

Търся оризови люспи от известно време, но изглежда, че в България производителите ги изгарят като отпадъчен материал. Единственото място, където намерих е един Английски сайт за пивоварене, но 5 пакетчета по 200 грама ще ми излезнат златни докато дойдат до България.

Като цяло бих бил благодарен на всеки, който ми даде акъл как да улесня промиването, дали ще е с оризови люспи или с нещо друго.

Благодаря!

Поздрави! :)

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 18:24
от Martin
Имам зад гърба си над 5 пшенични и още толкова ръжени варки. Никога не съм ползвал оризови люспи. Да при по-голям процент на пшеничният малц е тегаво прецеждането, но не е голям проблем. Просто трябва да съотношението на обелен към необелен малц/зърно да е 1 към 1, макар че съм правил вайс дори и със 75% пшеница.

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 18:51
от Foreigner
Ако пшениченият малц/житото не надвишават 50 на сто от общото количество, прецеждането се случва. С промиването проблем не би трябвало да имаш. Ако все пак държиш на оризовите люспи, провери тези производители:

http://orimel.eu/activities.html

и тези

http://ekoprim.com/index.php/bg/t-rgovija

Иначе прецеждането става доста по-лесно, ако след охлаждането изчакаш около час. Много добра работа върши торбата за прецеждане в магазина на Виктор. Друг вариант е да източиш с маркуч бистрата част, а после битката да е само с гъстото.

Успех!

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2016, 23:04
от DNA
Торбата от магазина вече я имам. Въпроса е когато спре да тече от нея какво да правя? Пробвал съм да я пера, но се притеснявам, че може би трябва след всяко пране да я дезинфекцирам с окорон преди да продължа с прецеждането . Пробвал съм и да я стискам леко за да тръгва , но се притеснявам, че така ще излиза повече утайка.

Благодаря за съветите. Ще изчакам бирата хубаво да се утаи и няма да надвишавам 50% пшеничен малц.

Ще се радвам ако споделите любимите си рецепти зa този стил бира. Мисля тази неделя да се престраша.

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 09:38
от ALL_ON
По отношение на торбата, мога да кажа, че аз всеки път я стискам, докато и тогава не иска повече да пусне. Няма преминаване на утайка. Налага ми се по 2 пъти да я пера преди да продължа, като след всеки път я дезинфекцирам на ново. ;)

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 10:19
от Foreigner
Към финала на прецеждането торбата я изцеждам здраво, пера я и после я дезинфекцирам с йодафор и я изплаквам. За рецепта бих ти препоръчал тази на Ицо:
viewtopic.php?f=25&t=2784

Re: Оризови Люспи?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 11:35
от victoryvt
Торбата аз лично я дезинфекцирам чрез попарване с вряла вода за 5 мин. - след това я оставям да се отцеди и я захващам с щипки по гърлото на голяма кофа, сипвам утайката и покривам с найлон.
Оставям я така докато спре да се чува капене, махам щипките една по една и вдигам торбата нагоре, връзвам я да виси над кофата и пак с найлон завивам цялата постановка за да не влизат бацилите.
След час вече почти няма какво да тече, стискам я с ръце и мачкам (ръцете са измити и напръскани с работен разтвор на окорон) , след като спре да пуска - изсипвам вътре каквото има в мивката и без да я попарвам наново я закачам пак на кофата и повтарям процедурата докато свършат утайките.
След това вече я измивам и изпирам.
Моята първа торба все още е в действие с няколко зашити с конец дупки от протъркване.
Прецедила е сигурно вече над 100л утайки, а може и повече.