Страница 1 от 3

DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 13:37
от dr_slavov
Здравейте,
Първо Честита Нова Година! Пожелавам здраве на всички. То е на първо място за да има успешни домашни варки.

Влязла ми е мухата за един DUNKELWEIZEN. Като цяло си падам по тъмното пиво. Другата ми любима бира е пшеничената, а в този стил се съчетават и двете. Досега съм пил само комерсиални такива и решех да направя нещо сам.
Малцовете доло горе са ясни, но съм отворен за предложения:
Wheat Malt pale около 65-70%
Pale Ale Malt 20%
CARAMUNICH TYPE 2 15%
Въпросите ми са относно охмеляването и дрождите. Важи ли правилото при този стил само за ранно (горчиво) охмеляване? Какво да използвам?
Какви дрожди? Гледам че колиегите които са пробвали пшничено пиво основоно са използвали Safbrew WB-06.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 13:47
от knasfas
Здравей,
въпросните дрожди, които си споменал са точно за немски вайцен, като би трябвало да произвеждат аромати на банани/дъвки. Интензитета на тези аромати би трябвало да зависи от температурата при която ферментира пивото.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 15:21
от Martin
Дрождите стават да. Но в Дънкелвайса не се използва пейл малц ами Мюних или Виена. Така че смени това. Горчивината като на обикновен вайс, хмелов аромат почти никакъв, добре е ако имаш стар изветрял хмел.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 18:10
от dr_slavov
Проблема е, че само Мюних или Виена цвета става доста тъмен. Исках да бъде нещо на долната граница на стила като цвят.
Видях по други рецепти, че като втори светъл малц добавят 10-15% пилс. Но тъй като заквасваме с ейлови дрожди реших, че може и пейл малц. Каква би била разликата?

Относно хмела имам цитра и амарило във фризера. На теория не би трябвало да има значение ако ги използвам само в началото на варенето. Така ли е?

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2016, 18:29
от Foreigner
Цитра и амарило са силно ароматни хмелове, а предвид високата им цена е неразумно да ги използваш за горчивина. Тук спокойно можеш да минеш с по-бюджетен вариант - магнум, нортърн брюър или БГ нъгет примерно.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2016, 09:24
от dr_slavov
При варки от по 20л, хмела е в грамове. Разликата в цената ще бъде стотинки. А пък ги имам във фризера.

Каква ефективност да очакам при 60% пшеничен и 20% пилс малц? Наясно съм, че има много други фактори освен малца които оказват влияние, но все пак трябва да имам някаква база. Ще правя Dunkel и трябва да имам някакъв минимален екстракт.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2016, 10:09
от damyan_rm
Проблеми с ефективността едва ли ще имаш - по-скоро очквай проблеми с прецеждането при тези 65-70% пшеничен малц дето си ги планирал ...

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2016, 10:48
от Martin
Ако намалиш Карамюниха, и заместиш пейла с Виена или Мюних, няма да имаш проблеми с цвета. Също така мисля че 50% пшеничен малц ще е достатъчен, в домашни условия над това наистина може да ти се зацикли прецеждането.

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2016, 09:31
от dr_slavov
Ще те послушам. Отивам на 50 на 50 пшеница / виена. Имам и едно бурканече прибран около 100гр карафа 2. Може и него да добавя.

Каква ефективност да заложа? 65%?

Re: DUNKELWEIZEN

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2016, 10:04
от victoryvt
Екстрактивност - от 65% нагоре ... че и 70 може. Пшеницата пуска повече от ечемика.
Обаче в ония там рецепт-билдери използват друго понятие brew house efficiency - аз там задавам нещо около 88-90% , ти задай 80 примерно.
Един съвет за прецеждането - понеже ще е голям зор с тая пшеница - прави периодично следното : като се закучи недей чака, а спри крана, влей малко вода и разбъркай до дъното на съда, после отвори крана и рециклирай малко и пак точи докато запецне и така до края.