Wit bier
Публикувано на: 20 Юни 2014, 18:23
Една лесна рецепта за белгийска вит бира. Характеризира се с мътност, която я прави да изглежда по-светла (бяла). Леко кисела, балансирана с малцовата сладост, с аромат на кориандър и цитрус. Добре газирана. Пие се студена (5-6 градуса). Може да се доабви резен лимон в чашата.
Идеална за летните горещини.
Матриал:
жито 50%
пилзнер малц 50% (при нужда 2%-6% кисел малц)
хмел:
магнум 14АА - 60 мин
ИБУ ~ 20
Пресен дзест от 2-3 портокала/10Л пивна мъст (на ренде се орендва само оранжевото от портокала)
4г кориандър/ 10Л пивна мъст
и двете се слагат в края на варката.
Озахаряването включва 25 минути протеинова пауза на 55градуса заради житото, след което кой както си знае. По възможност се търси по плътен вкус, така че търсим по-високи температури на озахаряване.
Дрожди - WB 06 при температура на ферментация 18-22 градуса според възможностите. В този стил банан и дъвка не са задължителни.
Наздраве!