Страница 1 от 4

weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 14:13
от SDS
Здравейте.
Мисля да направя waizen с чешки хмел. Изкажете мнение по рецептата моля.

малц:
пшеничен малц-3.000кг.
пейл айл- 2.000кг.
карапилс-0.700кг.
карамюнх-0.300кг.

хмел:
Saaz
Sladek

ирландски мъх

дрожди:
WB-06
Приемам мнения и препоръки.

Re: waizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 14:45
от hellreiser
Аз не бих слагал карамюних, за да остане профила на бирата по-чист и характерен

Re: waizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 15:33
от victoryvt
:)
Вече го убедих че не му трябва карамюних.
Не че няма и тъмни вайцени, но ако ще е като за първи вайцен, нека е по традицията. Иначе хмеловете стават - трябва да са от типа "благородни" - Халертау, Жатец и въобще всички средноевропейски са такива.
Важното е при вайцена да не се преохмелява и да се наблегне на еднократно охмеляване в началото на варката. Ароматичната порция може да се пропусне.
На вайцена са му важни неговите си специфични аромати - банан, дъвка, карамфил. Хмелът да е с ИБУ около 20-25. И под тия стойности даже.

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 18:43
от za6o
Ха, точно и аз съм се запътил да правя пшенична бира другата седмица, но преди това малко искам да си автоматизирам оборудването.
Което ме подсеща, че не съм го показал във форума.

Относно IBU, навсякъде чета че трябва да е 10-12IBU което ми се струва много малко и аз нагласих рецептата за 13, сега ти казваш 20-24 :?

И още нещо което си мисля, за пшеничната не е ли по-добре да се пропусне ирл. мъх за да стане по-мътна?

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2014, 23:23
от SDS
Промених рецептата махнах карамюнхи увеличих карапилс малц за да не се отклонявам от рецептата.
Мисля да използвам само Saaz в началото на варката. Дано да се получи както трябва.

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2014, 12:03
от victoryvt
Аз малко по памет цитирах 20-25, защото на мен вече под 20 ми е съвсем слабо.
Абе изчанчихме се с тия ИПА-и (India Pale Ale)
Всъщност, ако трябва да сме точни - горчивият хмел няма почти никакво значение какъв е - той вгорчава само , а аромата му излита по време на варката.
Аз си направих експеримент в последната лагерна бира да ползвам отворен пакет Цитра за горчив , а за ароматичен - Сладек.
И както очаквах - сега след края на ферментацията и лагеруването - Цитрата изобщо не се усеща.
Има един тарикатлък - как да се оползотворява и горчивината и аромата на хмеловете :
Правиш примерно последователни варки през една седмица :
1. В края на бурната ферментация слагаш в торбичка тензух порция ароматен хмел и така му се извлича аромата (сухо охмеляване).
2. След бутилирането торбичката с ползвания за сухо хмел се замразява или веднага се влага в следваща варка като горчива порция. Там пък й се оползотворяват алфа-киселините, а липсата на аромат не е фатална, понеже заради дългото врене той така или иначе се губи.

Този похват го прилагат всички Крафт-пивовари хем да пестят хмел, хем да им е ароматна бирата.

Много удачни за това са американските хмелове, защото за хем силно горчиви, хем силно ароматни.

Но не всеки стил позволява сухо охмеляване, американските стилове предимно са дащни в това отношение.

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2014, 23:49
от cervesa
"Сухото охмеляване е "тънка работа",както е казал Остап Бендер :)
Но Виктор е прав,че така се използва два пъти хмела.

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2014, 00:10
от ameba13
Охмеляването е на вкус, но за вайцен бих казал 15-16 ИБУ води до балансиран резултат. Над 20 ИБУ на мен ми е натрапчиво. 10-12 ИБУ и бирата е мн сладка..

Със сухото охмеляване съм си прецаквал няколко варки - не знам защо, но при мен все остава един вкус на трева да кажем или нещо малко на рукола.. :)

Re: waizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2014, 11:33
от SDS
Здрaвейте.
Вчерa ми пристигнa прaткaтa и зaпочнaх вaркaтa.
Мислех дa смеся мaлцa нa 40'С -15мин.
65'С-45мин
72'С-15мин тaкaвa ми беше идеятa.
Обaче винaги нещо се обърквa. Явно пшеничния мaлц имa по дребни чaстици и кaто зaпочнaх дa вдегaм темперaтурaтa нa 65С бързовaрa зaгоря. Изчистих го и пaк пробвaх и отново зaгоря a при предишни мaйшове проблем не съм имaл с бързовaрa. Сетих се кaк дa спaся полужението с т.нaр. воднa бaня тенджерa с водa вътре в мaйшa и бързовaрa във тенджерaтa дa зaтоплa мaйшa И тaкa 1ч. и 30м до 65С зaдържaх тaкa 45мин. Повишaвaнето нa темперaтурa по този нaчин се окaзa достa бaвен. До 72С ми отне 30мин. Йоднaтa пробa е перфектнa. До 78С реших дa рискувaм директно в мaйшa с бързовaрa кaто през цялото товa време рaзбърквaм мaйшa. Явно
се е рaзредило вече зaщото не зaгоря до 78С. 1/3 зa озaхaрявaне.
IMG_20140314_115532.jpg
воднa бaня :)

Re: weizen beer с чешки хмел

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2014, 12:11
от SDS
След товa промивaне и вaрене кaкто си трябвa стaнa.
1/4 водa зa промивaне нa 78С.
Вaрене 1ч 15мин. кaто в сaмото нaчaло внесох 50гр жaтец хмел и последните 10мин. от вaренето нa върхa нa чaенa лъжичкa ирлaндски мъх.
Добре се пресякохa белтъците.
Дрождите WB-06 явно сa досa бързи. Нaпрaвих стaртер с 100мл. топлa водa еднa лъжицa зaхaр и 100мл. от охлaденaтa мъст рaзпених го нaръсих дрождите и просто гледaх кaк се рaзвивaт зa секунди. След 10мин. добaвих още 100мл. мъст и след 5мин. във ферментaторa.
Пропуснaх дa измеря зaхaрносттa сетих се след 3ч. и я измерих вече беше почнaлa ферментaциятa имaше плътнa бялa пянa. Покaзa ми 12,5Р почти 13Р
Днес вече ферментирa бурно
IMG_20140315_091915.jpg

IMG_20140314_135339.jpg