Wit bier

Модератор: Martin

Re: Wit bier

Мнениеот dandilov » 23 Фев 2016, 21:53

Ароматите в пшеничните бири се продуцират от дрождите при ферментацията, а не от начина на озахаряване.
За предимно карамфилен профил, температурата на ферментация трябва да бъде между 15 и 17 градуса, но ферментацията ще продължи малко по-дълго време.
За балансиран профил "карамфил - банан" - температура на ферментация между 18 и 21 градуса.
За предимно банан и дъвка - температура на ферментация между 22 и 25 градуса.
Става въпрос за температурата на ферментиращата мъст, а не околната!

Успех!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 23 Фев 2016, 22:49

Благодаря :) това е доста полезно!
и последно - колко време да врат карамфила и портокаловите кори??
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот dandilov » 23 Фев 2016, 23:35

Не знам колко трябва да се варят, но имай в предвид, че портокалите (а също и повечето плодове в магазинната мрежа) ги пръскат с пестициди, за да не се развалят бързо! Вчера даже гледах едни испански портокали в мрежичка и на етиката на мрежичката изрично пишеше да не се използват портокаловите кори за хранителни цели, понеже съдържат опасни химикали. Испанците си го бяха написали, а за гръцките портокали дори не искам да си помислям с какво са ги малтретирали (третирали де...). Така, че ти си решавай какво да слагаш в бирата... ;) :!:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Wit bier

Мнениеот Yaskata » 26 Фев 2016, 18:52

E**си!!
и това легално!
ми спретнах една варка, портокалите ги изкиснах предварително, казват че (част) от химикалите се отделяли.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот asenr » 27 Май 2016, 09:40

Вчера свaрих един Wit, като вместо портокалови кори сложих Mandarina Bavaria. Не е същото, но ще даде някакъв цитрусов аромат, пък ще видим след месец колко е подходящ. Заплеснах се обаче да меся хляб с WB-06 и забравих да сложа кориандъра. Как мислите, ако го сложа във ферментатора като за сухо охмеляване, дали ще стане?
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Wit bier

Мнениеот dr_slavov » 27 Май 2016, 15:36

Скоро правих Wit и кориандъра само го счуках в хаванче, но след това го варих 5 мин. Ако го смелиш финно би трябвало да пусне аромат и като сухо охмеляване.
Чай също е вариянт.

Относно пестицидите. Използвах портокали купени от биомагазин. Увериха ме, че не са обработвани с нищо. И наистина още на втория ден започнаха да загниват, та се наложи да ги обеля и да прибера корите във фризера докато дойде време за варене. Цената е солена, около 6-7лв/кг, но за 20л варка са достатъчни 2 портокала.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Wit bier

Мнениеот Isihast » 27 Май 2016, 17:33

Може би малко наивен впрос :? , но от скоро се занимавам с домашни бирени експерименти и не още не съм изчел целия форум за да се информирам.
Предната събота 21.05 сварих първата пшенична бира и ферментацията вече позатихна, но клапанът още бълбука от време на време, явно още не е приключила напълно. Следващите два дни няма да съм в София съответно ще мога да бутилирам най-рано в неделя вечер. Има ли вероятност да вкисне? Температурата около ферментатора е 21-22градуса, но не вярвам да се качи над 23-24.
Isihast
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Май 2016, 22:46
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот cervesa » 27 Май 2016, 18:41

Няма страшно.Ако е със ВБ 06,ще стане супер!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Wit bier

Мнениеот Isihast » 27 Май 2016, 23:25

Такива ползвах, даже май попрекалих с количеството :)
Благодаря за бързия отговор!
Isihast
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Май 2016, 22:46
Местоположение: София

Re: Wit bier

Мнениеот asenr » 30 Май 2016, 13:56

Сложих смлян кориандър във ферментатора и след минутка се вдигна такава пяна, че няколко литра отидоха на пода. Докато донеса нещо да пресипвам обаче, всичко беше утихнало. Дано е останал малко кориандър и вътре :) Ама какъв аромат има тази Мандарина Бавария... ммм... от сега се вижда, че няма да има нужда да търся портокалови кори за следващата варка.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron