DUNKELWEIZEN

Модератор: Martin

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот svetlo » 31 Яну 2016, 11:10

И какво стана с тоя Дункел? Споделяйте опит, че онзи ден жената много хареса един Бенедиктинер и имам задача да правя такава бира :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 03 Фев 2016, 12:37

Материалите са подготвени, но исках да използвам студеното времето за някой друг лагер. затова го отложих малко. Като го сваря ще споделя.

п.п. то в крайна смета времето пак ни прецака. Заложих лагера при външна -15. В мазата беше м/у 10 и 12. Вчера в Шумен беше 19гр и температурата започна и в мазата да се покачва. 30 градуса температурана разлика за една седмица :angry-screaming:.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот dr_slavov » 06 Мар 2016, 13:14

Най-накрая е готов. Мога да кажа, че е най-доброто което съм правил до момента. ;)
Рецептата:
Wheat Malt - 2кг
CARAMUNICH® TYPE 2 - 2кг
CARAFA II - 90 гр.
Озахаряване на 65 градуса около 55 минути. Вдигане до 70 с вряла вода и така 10 минути. Целта беше 72 но нямаше повече място в хладилната чанта. Промиване с вода 78-80г. На няколко пъти спирах да разбърквам триците.
Извадих 21,5л с Р12. Разредих с 4 литра вода. След варенето имах 19л с Р12,9.
Охмеляване с Амарило 10г за 60 минути и 5г за 20минути.
Бутилирах с 6г на литър (напълно достатъчно).
DSC_0973.JPG
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот orpheus » 13 Май 2016, 00:22

Аз също пробвах да направя малко Dunkelweizen обаче мисля, че по-скоро стана нещо като Weizenbock. Не съм много сигурен какъв точно стил е. Това е рецептата която измислих:

65% Wheat Malt
27% Munich Malt Type 1
8% CARAFA Special Type 1
озахаряване в торбичка:
15 мин при 60 градуса
20 мин при 65 градуса
20 мин бавно загравах от 65 до 75
После долях 75 градуса вода в торбичката, за да промия.
Варих 1 час с 25гр хмел HALLERTAU в началото и 25гр в края (сега разбирам че в края не трябва да се слага)
OG 17.5 по Плато
FG 3
Според един онлайн калкулатор излиза, чe алкохола е: ABV 7.9%
Ферментира при 21 - 22 градуса с дрожди Safbrew WB-06 .
Оставих я 3 седмици да ферментира и след това още 2 седмици в бутилките при 22 градуса, плюс 2 седмици в хладилника.
Имам чувството че доста се промени вкуса след престоя в хладилника. не очаквах такава голяма разлика. Като в началото нещо не ми харесваше много, но сега си я пия с удоволствие.

Много голям беше зора с прецеждането с торбичката. Вчера пак правих Вайс и пак се измъчих. Не знам дали е заради торбичката или заради пшеницата. Без пшеница не съм правил до сега и не знам как е с другите бири.
orpheus
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Май 2016, 23:23

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Yaskata » 21 Ное 2016, 12:06

Не ти трябва да прецеждаш през жълтата торба :)
все пак това е вайс бира, трябва да си е мътна. И аз доста се мъчих с торбичката преди (не за вайс), НО му хванах разковничето!
След варене не прецеждам - слагам всичко във ферментатора заедно с утайките. Това не е проблем, ако пивната мъст е вряла бурно - белтъците са пресечени. Чак когато тръгна да пълна бутилките пресипвам от ферментатора с прецеждане. Това дава доста добър резултат и е в пъти по-лесно за изпълнение ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Martin » 21 Ное 2016, 12:41

Те белтъците са пресечени, но не трябва да влизат във ферментатора. А за вайса, повечето, ако не и почти всичката мътност идва от дрождите.
Не виждам какъв е проблема със жълтата торба? 50 варки е прецедила, и нито веднъж не е било проблем.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Bones » 15 Юли 2018, 20:16

Не слагайте каквото и да е било пре/изпечено в дункела. Дори 1 - 2 % ебават майката на всичко в тоя стил.

След 7 - 8 успешни дункел варки реших да пробвам и в момента пия нещо като разреден пшеничен Портър. Баш на финала да му ......
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Bones » 15 Юли 2018, 21:19

Всъщност на второ четене, страхотен пшеничен "Портър".

50 % пшеничен малц.
35 % пилзнер малц.
10 % карамюних.
3 % меланоиден малц.
2 % карафа 3.

Хмел Тетнангер за IBU на ръба в горната граница на стила. Дрожди - Safbrew WB-06. Ферментация под 20 градуса.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот MadButcher » 17 Юли 2018, 18:33

Сигурен ли си в процента на Карафа? Да не е повече от 2, за да ти даде ткаъв наситен вкус? ;)
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: DUNKELWEIZEN

Мнениеот Bones » 18 Юли 2018, 08:59

Сигурен съм. Проблемът е, че в класическия Дункел липсват каквито и да е било аромати или вкус на препечено, кафе и т.н. Цветът също трябва да е тъмно меден, а не с нюанси на разредено кафе.

Пак казвам, не лоша бира, но определено не е това, което търся в стила. Гледам, че по чуждите форуми някои ентусиасти също бутат Карфа, та реших да метна и моите две стинки.
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

ПредишнаСледваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron