Първа варка

Модератор: Martin

Първа варка

Мнениеот d0niy » 10 Сеп 2020, 17:00

Здравейте домашни пивовари. Предстои ми първата варка и реших да е в стил пушен Вайс. Бихте ли споделили мнението си по отношение на пропорциите малц, които ще варя. Притеснява ме да не стане прекалено опушена.
Chateau Pilsen Malt 1.1 кг
Chateau Wheat Blanc Malt 1.1 кг
Chateau Wheat Munich Malt 1.1 кг
Chateau Smoked Malt 1.1 кг
Хмел Hallertauer Mittelfruh 60 гр
Дрожди WB-06

Благодаря предварително!
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Re: Първа варка

Мнениеот MadButcher » 14 Сеп 2020, 08:23

Странна рецепта... Тоя пшеничен Мюних не е ли много ? Предполагам, след като си решил, че ще правиш пушен вайс, обичаш пушени бири. На мене с 90% процента пушено пак ми е малко. Имаш и като общо количество 50% пшеничен малц, не ти знам с каква система работиш, но помисили за прецеждането. Според мене да си направиш една пауза на 55 градуса за 10-15 мин, че да нямаш кахъри.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа варка

Мнениеот d0niy » 14 Сеп 2020, 20:00

Ами нямам идея какво ще се получи, но ще се разбере след 3 седмици. Днес я сварих като направих следните паузи :
- 55 градуса - 15 минути
- 67 градуса - 45 минути
- 72 градуса - 15 минути
- 78 градуса - 15 минути
Йодната проба беше ок и преминах към промиване. Мина без проблеми.
Вода за озахазяване - 12 литра
Вода промиване - 16 литра
Количество бирена мъст след варене - 20 литра
Захарност на майша - 18
Захарност на промивка - 6
Захарност след варене - 11
Като изчислявам ефективността си (захарност след варене*литри пивна мъст/кг използван малц), получавам 45%, което говори че някъде съм сбъркал, но къде ли?
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Re: Първа варка

Мнениеот ultrashock » 16 Сеп 2020, 10:22

Не си посочил колко литра си получил накрая?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Първа варка

Мнениеот d0niy » 16 Сеп 2020, 10:57

След варене 20 литра на 11 Плато
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Re: Първа варка

Мнениеот ultrashock » 16 Сеп 2020, 11:09

d0niy написа:След варене 20 литра на 11 Плато

Моите сметки показват 64,10% ефективност:
1.png
(10.4 KiB) 13900 пъти
Прикачени файлове
Ефективност.xlsx
Прилагам и калкулатора.
(9.63 KiB) 1028 пъти
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Първа варка

Мнениеот MadButcher » 17 Сеп 2020, 10:18

Верната ефективност е дал Чочо., т.е. около 65% и по калкулатор на https://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/. Схемата за майшуване на вайс обаче не е тази, поне според баварците https://homebrewers-bg.org/recipes/%d0% ... weissbier/
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Първа варка

Мнениеот d0niy » 17 Сеп 2020, 10:26

По тази сметка нещата не изглеждат толкова зле.
Ето как протича и ферментацията. Засега не върви като по учебник.
Предварително хидратирах дрождите WB - 06 в 150 мл вода на 25 гр за 15 мин. Образува се каймак около 1 сантиметър и ги изсипах във ферментора. 48 часа по - късно все още нямаше признаци за ферментация - нито балончета излизат от въздушния клапан, нито се е образувала пяна. Снощи - 72 часа след посяване ситуацията беше същата. Измерих захарността и учудващо закова на 5 Плато. Реших да отворя ферментора и да разбъркам за 2 3 минутки и да ги оставя докато не мине седмица и тогава ще премеря пак. Исках да прикача снимка на " парцалите" , които се бяха образували,но пише че файла е невалиден и не мога . Околна температура 25 градуса.
d0niy
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Сеп 2020, 12:39

Re: Първа варка

Мнениеот ultrashock » 17 Сеп 2020, 10:49

Понякога минава по тайнствено, но не се притеснявай, важното е да мериш захарността и ако два поредни дни не мърда, значи и приключила.
На мен ми се е случвало много пъти - най вече заради капака на ферментатора, който от време на време на уплътнява добре.
Няма нужда да бъркаш изобщо във ферментатора, приеми, че след като свариш нататък всеки момент в контакт с бирата е възможност за зараза или окисление.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Първа варка

Мнениеот MadButcher » 18 Сеп 2020, 10:18

d0niy написа: Реших да отворя ферментора и да разбъркам за 2 3 минутки и да ги оставя докато не мине седмица и тогава ще премеря пак. Исках да прикача снимка на " парцалите" , които се бяха образували,но пише че файла е невалиден и не мога .

Това с разъбркването е страшна глупост, дано да няма последствия. 5Р нали не по рефкратомер без корекция?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron