Как изглежда? да пробвам?
Публикувано на: 13 Окт 2020, 06:42
Здравейте, замислил съм да си направя една варка с налични материали.
малц:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 40 % - 1,6 кг.
CaraHell - malt (Кара-Хел малц) Вайерман Германия - 10 % - 0,4 кг.
Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 50 % - 2 кг.
общо :4кг
дрожди : Nottingham Ale 11,5 г
хмел: - Жатец 20г
Чалънджър 20г
ирландски мъх: - 5-6г
вода: - 28л
12л за озахаряване
16л за промиване
озахаряване:
В 12л на темперетура 65-66 градуса, 40мин, темперетура 72 градуса 15-20 мин.
промиване са 16л на темперетура 78 градуса.
варене:
първата доза хмел 10 мин след завиране.
Чалънджър 20г - 60 мин
Жатец 10г - 10мин
Жатец 5г - 5мин
Жатец 5г - 0мин
ирландски мъх - 10 мин
охлаждане до 22-23 градуса, прехвърлям в ферментатора, арерирам и добавям дрождите предварително хидратирани.
Може би това ще е по добре да се направи тип лагер с долна ферментация, но разполагам с тези продукти и нямам помещение с ниска темперетура за ферментация. тези дни мисля да го забъркам пък ще видим как ще се получи.
Очакваното IBU трябва да е 23-26 с калкулатора на https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Но не знам как да пресметна очакваната плътност след промивката, камоли след варене
малц:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 40 % - 1,6 кг.
CaraHell - malt (Кара-Хел малц) Вайерман Германия - 10 % - 0,4 кг.
Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия - 50 % - 2 кг.
общо :4кг
дрожди : Nottingham Ale 11,5 г
хмел: - Жатец 20г
Чалънджър 20г
ирландски мъх: - 5-6г
вода: - 28л
12л за озахаряване
16л за промиване
озахаряване:
В 12л на темперетура 65-66 градуса, 40мин, темперетура 72 градуса 15-20 мин.
промиване са 16л на темперетура 78 градуса.
варене:
първата доза хмел 10 мин след завиране.
Чалънджър 20г - 60 мин
Жатец 10г - 10мин
Жатец 5г - 5мин
Жатец 5г - 0мин
ирландски мъх - 10 мин
охлаждане до 22-23 градуса, прехвърлям в ферментатора, арерирам и добавям дрождите предварително хидратирани.
Може би това ще е по добре да се направи тип лагер с долна ферментация, но разполагам с тези продукти и нямам помещение с ниска темперетура за ферментация. тези дни мисля да го забъркам пък ще видим как ще се получи.
Очакваното IBU трябва да е 23-26 с калкулатора на https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Но не знам как да пресметна очакваната плътност след промивката, камоли след варене