Нов зарибен
Публикувано на: 04 Сеп 2020, 15:38
Здравеите, преди да направя първата си варка изчетох може би целият форум и искам да благодаря за подробните обяснения относно това начинание.И ето ме в деиствие...не зная какъв вид бира направих .Моля да ми помогнете с съвети за напред защото мисля да се заемам сериозно следжащият път.
1,5кг. Пале еил
0,45кг.Пилсенер
0.05кг.Карапилс
Озахаряване с 6л. вода на 67 градуса за 45 мин.
72 градуса за 15мин. и йодна проба изглеждаше супер.
78 градуса за 15мин. и маш аут.
Промих малца с 8л. вода на 78 градуса.
Добих 10л. течност.
Варих 90мин.
Хмел Премиант и Халертау x 5гр.-80мин.
Сааз и Фугглес x 10гр.20мин.
Излезна 5л.след варенето.Екстракт 1.070 или 17%. След това охладих до към 25 градуса за около 35, 40 мин изчаках още около час да се утаи всичко и право в ферментатора.Дрожди Нотингам 6 или 7 гр.с 80мл.вода ги рехидратирах за около 20 мин и ги налях вътре.Ферментацията мина на 18 градуса плус минус 1.
И така на следващия ден имаше признаци на ферментация ,2 дни по късно вреше..една седмица и предцедих бистрото в друг стерилен съд.
Екстракт 1.020 или 5.2%.Измервам с хидромер от саита то всичко ми е от сайта.
Газирах с 7гр.на литър захар растворена в 90мл. вряща вода и бутилирах.
3 дни стояха бутилките на стаина температура около 24 градуса и ги преместих в хладилника.
Имам снимки на всяко деиствие но не зная все още как да ги кача тук .
Използвах калкулаторите от саита които всички препоръчвате и по него излезе че направих бира с алкохол 6.67% и ИБУ 82.2. Същтите калкулатори исползвах преди да започна и трябваше да се получи бира с 4.7% алкохол и ИБУ 38.Това означава че някаде съм сбъркал.
Моля даите ми съвет как по точно мога да достигна йеланото ИБУ и алкохолен процент и отова че за 7 дни екстрактът спадна до 5,2% от 17% дали трябваше да изчакам още да падне или не е проблем това.
Но като цяло поне цжета го докарах горе долу ,на аромат е приятна но пък не се пие от горчивина хаха добре че пробвах с малко количество.
Мисля втората варка да е около 20л.така че моля помогнете ми за да не се изложа ...отново
1,5кг. Пале еил
0,45кг.Пилсенер
0.05кг.Карапилс
Озахаряване с 6л. вода на 67 градуса за 45 мин.
72 градуса за 15мин. и йодна проба изглеждаше супер.
78 градуса за 15мин. и маш аут.
Промих малца с 8л. вода на 78 градуса.
Добих 10л. течност.
Варих 90мин.
Хмел Премиант и Халертау x 5гр.-80мин.
Сааз и Фугглес x 10гр.20мин.
Излезна 5л.след варенето.Екстракт 1.070 или 17%. След това охладих до към 25 градуса за около 35, 40 мин изчаках още около час да се утаи всичко и право в ферментатора.Дрожди Нотингам 6 или 7 гр.с 80мл.вода ги рехидратирах за около 20 мин и ги налях вътре.Ферментацията мина на 18 градуса плус минус 1.
И така на следващия ден имаше признаци на ферментация ,2 дни по късно вреше..една седмица и предцедих бистрото в друг стерилен съд.
Екстракт 1.020 или 5.2%.Измервам с хидромер от саита то всичко ми е от сайта.
Газирах с 7гр.на литър захар растворена в 90мл. вряща вода и бутилирах.
3 дни стояха бутилките на стаина температура около 24 градуса и ги преместих в хладилника.
Имам снимки на всяко деиствие но не зная все още как да ги кача тук .
Използвах калкулаторите от саита които всички препоръчвате и по него излезе че направих бира с алкохол 6.67% и ИБУ 82.2. Същтите калкулатори исползвах преди да започна и трябваше да се получи бира с 4.7% алкохол и ИБУ 38.Това означава че някаде съм сбъркал.
Моля даите ми съвет как по точно мога да достигна йеланото ИБУ и алкохолен процент и отова че за 7 дни екстрактът спадна до 5,2% от 17% дали трябваше да изчакам още да падне или не е проблем това.
Но като цяло поне цжета го докарах горе долу ,на аромат е приятна но пък не се пие от горчивина хаха добре че пробвах с малко количество.
Мисля втората варка да е около 20л.така че моля помогнете ми за да не се изложа ...отново