Въпроси за първа варка
Публикувано на: 28 Яну 2020, 21:35
Здравейте съфорумци,
През последните месеци започнах да се интересувам от домашно пивоварене.
Събрах следното оборудване:
- 30л ферментатор (разграфена кофа)
- въздушен клапан
- дигитален терморегулатор, на който се настройва температура и реално спира/пуска подаването на електричество при достигане на зададената граница. Към него ще има свързани:
*- бързовар при мейшуването
*- колан с нагревател, който ще поставя на ферментатора за поддържане на оптимална температура
- 30 литра казан за мейшуване и варене
- голяма торба за озахаряване (ще озахарявам и варя в един и същи съд)
- захаромер 0-30%
- термометър
За съжаление не пристигна чорапа за сухото охмеляване и тръбата за бутилиране и ще трябва да измисля някакъв workaround
След доста четене сглобих следната рецепта, като целта беше горе долу да постигна % алкохол и горчивината, но за първото ми е ясно, че е доста относително:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/938995/rhotis-pale-ale
Отделно си купих и йодна тинктура и окорон за дезинфекция.
Ще пълня в бутилки от гларус със захар 5 гр. на 1л бира.
За момента въпросите, за които се сещам са следните:
Как ви се струва рецептата ?
Как да разпределя водата в началото - 13 на 13 литра или примерно 2 към 1 ?
Колко време да озахарявам - 60 минути на 67 градуса ОК ли е ? След което планирам втората част от водата да загрея на 75 градуса, да извадя торбата с малца и да я промия в нея, след което да смеся всичко. Ок ли е ?
При варене на 26 литра за 70 минути, планиран остатък от 20л накрая ОК ли е ?
Благодаря предварително!
През последните месеци започнах да се интересувам от домашно пивоварене.
Събрах следното оборудване:
- 30л ферментатор (разграфена кофа)
- въздушен клапан
- дигитален терморегулатор, на който се настройва температура и реално спира/пуска подаването на електричество при достигане на зададената граница. Към него ще има свързани:
*- бързовар при мейшуването
*- колан с нагревател, който ще поставя на ферментатора за поддържане на оптимална температура
- 30 литра казан за мейшуване и варене
- голяма торба за озахаряване (ще озахарявам и варя в един и същи съд)
- захаромер 0-30%
- термометър
За съжаление не пристигна чорапа за сухото охмеляване и тръбата за бутилиране и ще трябва да измисля някакъв workaround
След доста четене сглобих следната рецепта, като целта беше горе долу да постигна % алкохол и горчивината, но за първото ми е ясно, че е доста относително:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/938995/rhotis-pale-ale
Отделно си купих и йодна тинктура и окорон за дезинфекция.
Ще пълня в бутилки от гларус със захар 5 гр. на 1л бира.
За момента въпросите, за които се сещам са следните:
Как ви се струва рецептата ?
Как да разпределя водата в началото - 13 на 13 литра или примерно 2 към 1 ?
Колко време да озахарявам - 60 минути на 67 градуса ОК ли е ? След което планирам втората част от водата да загрея на 75 градуса, да извадя торбата с малца и да я промия в нея, след което да смеся всичко. Ок ли е ?
При варене на 26 литра за 70 минути, планиран остатък от 20л накрая ОК ли е ?
Благодаря предварително!