Поредната първа варка
Публикувано на: 04 Яну 2018, 22:51
Здравейте и Честита нова година с пожелание за много здраве и много успешни варки.
След дълго четене и проучване и след чудесните съвети от страна на Мая Трифонова, Емил Иванов и Иван Николов на демонстрационното варене в KANAAL, дойде време и за моята първа варка. Рецептата сам си измислих и е следната:
Pale ale - 2 kg
Munich 2 - 2.3 kg
Carabelgie - 0.5 kg
Carapils - 0.5 kg
Oat flakes - 0.5 kg
Challanger 25g - 65'
Challanger 20g - 15'
Amarillo 20g - 15'
Challanger 5g - 0'
Amarillo 15g - 0'
Дрожди Safale - s04
Озахаряване: (15.6 литра, от които 10л - Девин на 7.7pH и 5.6л Сопотска чешмяна на 1.9рН по данни на ВиК)
68C - 60 мин. ( На шейсетата минута беше спаднала на 66С)
72С - 15 мин.
машаут на 78С
Промиване с 22л
Захарност преди варене 7,5-8% Брикс измерено с обикновен захаромер, който не вярвам да е безкрайно точен (сега си чакам рефрактометъра от алиекспрес), а след варене 12.5-13%
Ферментиране 13 дни при температура около 15 - 18С
След ферментацията захарността падна на 4%
Газировка с 4.5 грама бяла захар, но е слаба и следващият път ще сложа 6 грама. Но на вкус много ми харесва, а и всички които са я опитали казаха, че е хубава.
Прикачвам и малко снимки от процеса
Моля за коментари и оценки, за които ви благодаря предварително.
След дълго четене и проучване и след чудесните съвети от страна на Мая Трифонова, Емил Иванов и Иван Николов на демонстрационното варене в KANAAL, дойде време и за моята първа варка. Рецептата сам си измислих и е следната:
Pale ale - 2 kg
Munich 2 - 2.3 kg
Carabelgie - 0.5 kg
Carapils - 0.5 kg
Oat flakes - 0.5 kg
Challanger 25g - 65'
Challanger 20g - 15'
Amarillo 20g - 15'
Challanger 5g - 0'
Amarillo 15g - 0'
Дрожди Safale - s04
Озахаряване: (15.6 литра, от които 10л - Девин на 7.7pH и 5.6л Сопотска чешмяна на 1.9рН по данни на ВиК)
68C - 60 мин. ( На шейсетата минута беше спаднала на 66С)
72С - 15 мин.
машаут на 78С
Промиване с 22л
Захарност преди варене 7,5-8% Брикс измерено с обикновен захаромер, който не вярвам да е безкрайно точен (сега си чакам рефрактометъра от алиекспрес), а след варене 12.5-13%
Ферментиране 13 дни при температура около 15 - 18С
След ферментацията захарността падна на 4%
Газировка с 4.5 грама бяла захар, но е слаба и следващият път ще сложа 6 грама. Но на вкус много ми харесва, а и всички които са я опитали казаха, че е хубава.
Прикачвам и малко снимки от процеса
Моля за коментари и оценки, за които ви благодаря предварително.