Моя първи опит в бироваренето
Публикувано на: 02 Ное 2017, 19:19
Здравейте,
Предстои ми да сготвя следната рецепта която съм си заплюл:
-Светъл Ечемичен малц Pale Ale - 2 kg
-Светъл Пивоварен Малц - 1 kg
-Хмел Willamette - английски - 50 gr
-Дрожди S 04 - 11 gr - насипни /горна ферментация/
-Вода 6 литра начало - 8 л за промиване.
Рецептата ми ще се състои в следното:
Първи етап!
-10 мин при 46'
-20 мин на 56'
-Йодна проба
-50 мин на 80'
-Йодна проба
Ако всичко е 6 промивам в съд "Кофа с кранче" с 8 литра вода на 80'
Втори етап
-завирам водата на 100+. На 30 мин добавям 1/3 от хмела, оставям да ври 10 мин, довабавям 1/3 от хмела и последните 15 мин добавям останалото количество хмел.
Трети етап: Оставям сместа да се охлади /с лед и вода ще я мъча някак си/
Четвърти етап: Сипвам в галон от минерелна вода 19 л готовата смес и я раздрусвам три пъти за щастие .
Пети етап: Добавям дрождите, слагам водния клапан и се кръстя.
Седмица престой в галона, след това захар и в бутилки за още 2 седмици.
Ако пропускам нещо моля за коментар.
Благодаря!
Предстои ми да сготвя следната рецепта която съм си заплюл:
-Светъл Ечемичен малц Pale Ale - 2 kg
-Светъл Пивоварен Малц - 1 kg
-Хмел Willamette - английски - 50 gr
-Дрожди S 04 - 11 gr - насипни /горна ферментация/
-Вода 6 литра начало - 8 л за промиване.
Рецептата ми ще се състои в следното:
Първи етап!
-10 мин при 46'
-20 мин на 56'
-Йодна проба
-50 мин на 80'
-Йодна проба
Ако всичко е 6 промивам в съд "Кофа с кранче" с 8 литра вода на 80'
Втори етап
-завирам водата на 100+. На 30 мин добавям 1/3 от хмела, оставям да ври 10 мин, довабавям 1/3 от хмела и последните 15 мин добавям останалото количество хмел.
Трети етап: Оставям сместа да се охлади /с лед и вода ще я мъча някак си/
Четвърти етап: Сипвам в галон от минерелна вода 19 л готовата смес и я раздрусвам три пъти за щастие .
Пети етап: Добавям дрождите, слагам водния клапан и се кръстя.
Седмица престой в галона, след това захар и в бутилки за още 2 седмици.
Ако пропускам нещо моля за коментар.
Благодаря!