Първите ми Ейлове с горна ферментация!
Публикувано на: 23 Апр 2017, 18:35
Привет и от мен,след около година четене и събиране на информация реших и аз да направя първите си варки.
Като начало идеята ми беше успешно да озахаря около 4 кг. малц,без да загарям.И евентуално да сваря около 20,литра светло пиво с около5%алк.
В първите варки не съм се придържал към някакви стилове,просто целта ми е на практика да свикна с пивоварния процес.
Насочих се направо към 4 кг. малц,защото от прочетеното в форума останах с впечатлението,че с по-малки количества по трудно се работи.
В смисъл такъв,че с малкото количество майш по-трудно се поддържа температура,повече% се изпаряват,апък накрая и по малко бира
По отношение на оборудването разполагам с 20 литров казан,един 30 л и един срязан 50 л.бирен кег.
Промиването за сега го правя с лаутертюн направен от две иноксови кофи,вътрешната разпробита с 2мм,дупки.
И така варка №1
4 кг Pale Ale Malt-Вайерман
12 литра вода за озахаряване,16 за промиване-преварена от предишният ден.
Озахаряване
55*С-20 мин.Знам,че може и без тази пауза но тук идеята е-да мога да я правя .
63-64*С-45 мин.
72*С-20мин
Йодна проба-ОК
78*-Маш-аут.
През това време е подгрята и водата за промиване на другият котлон.
Прехвърляне на маиша в лаутертюна-отварям крана,и първите 2 литра ги връщам обратно.
Като цяло промиването премина без проблем за около 20 мин, като спрях на 2Плато (Меря с рефрактомер и захаромер)
След промиването плътност 10-11 Плато.
10 мин след завиране 25 гр Northern Brewer 9%Алфа к-ни
10мин преди края пак25 грама Northern Brewer Общо 90 мин варене.
Охлаждане за 20 мин.на водна баня до 25*С
OG16 Плато Просто бях доста изпарил.
Във ферментора имах към16 литра бира-екстрактивност-24 (16х16:4=24)
Заквасване с 11гр.Нотингам,като им направих мини стартер.
Седмица на воден клапан и FG3.5 Плато /приблизително/
По IBU калколатора излезе към34 но не съм сигурен,че работя правилно с него.Ще чета по въпроса.
На седмия ден бутилиране с добавяне на 7 гр.захар на литър.
След една седмица бутилкова карбонизация,опитах първата си бира и бях възхитен от резултата
Само,че ми беше малко-по силно алкохолна от колкото ми харесва. Може би над 6% .
С варка№2 успях да контролирам-по добре процеса,като от 5 кг малц имах 27 литра във ферментора с OG 12 плато.
Ползвах същата схема на озахаряване,рецептата я видях от Dejmos,като и той помагаше от фейсгрупата:)
Охмеляване:
10 мин. след завиране 20гр.Chinook.
10мин. преди края 15 гр.Citra '+15грCentennial.
Общо 60 мин.варене.Тук трябваше опитам и сухо охмеляване към края на ферментацията,но го отложих за друг път.
Отново дрождите бяха Нотингам-11 гр,като температурата по време на ферментация варираше от12-15*-почти лагерна
Този път за карбонизацията бях отделил 2.7л.бирена мъст замразена във фризера.
След 1 седмица бутилково газиране,и1 седмица отлежаване в хладилник имах втора прекрасна бира
И този път при озахаряването имах добра екстракция-64.8%.
Бирата с около 5% алкохол,но........бързо свърши и тя Остана 1бутилка за по-дълго отлежаване.
При варка№3 ползавах пак:
Светъл Пейл Ейл малц-5кг.
Caramunich type2-320 гр.
Майшуване.
55*-15мин.
64*-45мин.
72*-20мин.
78-маш-аут.
По време на озахаряването непрекъснато бърках с модерната ми дървена бъркалка
Вода-16литра за майша,и22 за промиване мека Средногорска вода.
Спрях да събира бирена мъст го 2 плато,като плътността преди варене беше9.5-10 плато.
Охмеляване.
29 гр Нъгет с 10%@ 10 мин след завиране.
12 гр Цитра с 12.4%+12грSentennial-9.4%@ 10 минути преди края на варенето.
Така на края имах 28-29 литра във ферментора OG-12 Плато.
Дрожди Нотингам 11 гр.Температура във ферментора 12-15*С.
IBU-41.24.
SRM-9-12.
FG-Още не съм измерил,предполагам-1.5.2 плато,защото бирата все още е във ферментора.
За сега е това,за следващата варка съм замислил един вайцен -стига да се постопли малко времето. Наздраве
Като начало идеята ми беше успешно да озахаря около 4 кг. малц,без да загарям.И евентуално да сваря около 20,литра светло пиво с около5%алк.
В първите варки не съм се придържал към някакви стилове,просто целта ми е на практика да свикна с пивоварния процес.
Насочих се направо към 4 кг. малц,защото от прочетеното в форума останах с впечатлението,че с по-малки количества по трудно се работи.
В смисъл такъв,че с малкото количество майш по-трудно се поддържа температура,повече% се изпаряват,апък накрая и по малко бира
По отношение на оборудването разполагам с 20 литров казан,един 30 л и един срязан 50 л.бирен кег.
Промиването за сега го правя с лаутертюн направен от две иноксови кофи,вътрешната разпробита с 2мм,дупки.
И така варка №1
4 кг Pale Ale Malt-Вайерман
12 литра вода за озахаряване,16 за промиване-преварена от предишният ден.
Озахаряване
55*С-20 мин.Знам,че може и без тази пауза но тук идеята е-да мога да я правя .
63-64*С-45 мин.
72*С-20мин
Йодна проба-ОК
78*-Маш-аут.
През това време е подгрята и водата за промиване на другият котлон.
Прехвърляне на маиша в лаутертюна-отварям крана,и първите 2 литра ги връщам обратно.
Като цяло промиването премина без проблем за около 20 мин, като спрях на 2Плато (Меря с рефрактомер и захаромер)
След промиването плътност 10-11 Плато.
10 мин след завиране 25 гр Northern Brewer 9%Алфа к-ни
10мин преди края пак25 грама Northern Brewer Общо 90 мин варене.
Охлаждане за 20 мин.на водна баня до 25*С
OG16 Плато Просто бях доста изпарил.
Във ферментора имах към16 литра бира-екстрактивност-24 (16х16:4=24)
Заквасване с 11гр.Нотингам,като им направих мини стартер.
Седмица на воден клапан и FG3.5 Плато /приблизително/
По IBU калколатора излезе към34 но не съм сигурен,че работя правилно с него.Ще чета по въпроса.
На седмия ден бутилиране с добавяне на 7 гр.захар на литър.
След една седмица бутилкова карбонизация,опитах първата си бира и бях възхитен от резултата
Само,че ми беше малко-по силно алкохолна от колкото ми харесва. Може би над 6% .
С варка№2 успях да контролирам-по добре процеса,като от 5 кг малц имах 27 литра във ферментора с OG 12 плато.
Ползвах същата схема на озахаряване,рецептата я видях от Dejmos,като и той помагаше от фейсгрупата:)
Охмеляване:
10 мин. след завиране 20гр.Chinook.
10мин. преди края 15 гр.Citra '+15грCentennial.
Общо 60 мин.варене.Тук трябваше опитам и сухо охмеляване към края на ферментацията,но го отложих за друг път.
Отново дрождите бяха Нотингам-11 гр,като температурата по време на ферментация варираше от12-15*-почти лагерна
Този път за карбонизацията бях отделил 2.7л.бирена мъст замразена във фризера.
След 1 седмица бутилково газиране,и1 седмица отлежаване в хладилник имах втора прекрасна бира
И този път при озахаряването имах добра екстракция-64.8%.
Бирата с около 5% алкохол,но........бързо свърши и тя Остана 1бутилка за по-дълго отлежаване.
При варка№3 ползавах пак:
Светъл Пейл Ейл малц-5кг.
Caramunich type2-320 гр.
Майшуване.
55*-15мин.
64*-45мин.
72*-20мин.
78-маш-аут.
По време на озахаряването непрекъснато бърках с модерната ми дървена бъркалка
Вода-16литра за майша,и22 за промиване мека Средногорска вода.
Спрях да събира бирена мъст го 2 плато,като плътността преди варене беше9.5-10 плато.
Охмеляване.
29 гр Нъгет с 10%@ 10 мин след завиране.
12 гр Цитра с 12.4%+12грSentennial-9.4%@ 10 минути преди края на варенето.
Така на края имах 28-29 литра във ферментора OG-12 Плато.
Дрожди Нотингам 11 гр.Температура във ферментора 12-15*С.
IBU-41.24.
SRM-9-12.
FG-Още не съм измерил,предполагам-1.5.2 плато,защото бирата все още е във ферментора.
За сега е това,за следващата варка съм замислил един вайцен -стига да се постопли малко времето. Наздраве