Страница 1 от 3

И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 15:04
от Dave Lombardo
След една година теория, събиране на оборудване, измисляне на оправдания за отлагане на варката и т.н., смело мога да кажа, че в началото на месеца изгубих девствеността си :D :lol:
Врътнах тази рецепта на Мартин с малки промени.
И имам въпроси... (не може да бъде! :D :oops: )

Малц:
70% Pale Ale Malt - 2.800 кг.
10% Carapils - 0.400 кг.
10% Caraamber - 0.400 кг.
7.5% Wheat malt - 0.300 кг.
2.5% Flaked Oats - 0.100 кг.

(Забравих да помоля Виктор да прати малцовете отделно, та намалих овесените ядки за сметка на пшеничния)

Еднотемпературно озахаряване в хладилна чанта на 64°C с 12 л. вода за около 60 мин
Вдигане на 72°C с бързовар с постоянно бъркане -> задържане 10 мин.
Йодната проба ми се видя калпава, та задържах за още 10 мин, втората проба излезе добра -> машаут с около 13 литра вода (докато стигнах pre-boil 9.2 P / 1.036 SG)
(мисля, че като за първи път много бързо промивах и останаха доста неотмити захари в триците, но пък Brewhouse Efficiency калкулатора на http://www.brewersfriend.com показа 75% ефективност, което ми се вижда too much :?: )

В казана влязоха около 21-22 литра.
Варене 60' с бързовар, на моменти включвах втори, защото ми се струваше, че не ври достатъчно бурно :)
Хмел:
16 гр - Summit (17.5% Alpha) @ 60мин
8 гр - Cascade (8.1% Alpha) @ 10мин (нямаше Centennial в магазина)
8 гр - Crystal (3.7% Alpha) @ 10мин
8 гр - Mosaic (11.7% Alpha) @ 10мин

Във ферментатора отидоха 18 литра на OG 11.8 P / 1.045 SG
Дрожди: Safale US-05 - 11 гр, с леко рехидратиране в преварена вода

За ферментатор използвам е такава кофа с капак.
Не зная поради каква причина, но така и не видях от водния клапан да излиза кьораво балонче.
Бях пуснал вътре сондата на термометъра, който отчиташе в диапазона 19-2 - 20.5°C (вътре).
На петия ден бях решил, че съдържимото отива в канала, но като заврях носа вътре усетих CO2 и праскови, а като надникнах видях 4-5 пръста шапка над течността.
Ясно - ще се пие, но така и не разбрах откъде изпуска кофата или клапана :)

Чак на шестия ден вечерта се усетих, че съм забравил да сложа хмела за сухото охмеляване :angry-screaming:
Та на седмия ден откалих и сложих по 12 гр Cascade, Crystal и Mosaic за 6 дни.
После газировка със 7 гр/л захар, разтворени в преварена вода и бутилиране, като преди това измерих плътността... И тука ме загризаха адските съмнения...
Захаромерът потъна като Титаник, щеше да счупи дъното на мерителния цилиндър... :?
Извадих рефрактомера: FG: 0.8 P / 1,003 SG :o :shock: :?
Шест пъти мерих, калибрирах рефрактомера, коригирах, смятах, накарах жената да мери - все това показва!
Та питам - възможно ли е гадинките да свалят чак толкова?
Всъщност вчера като отворих контролната бутилка (на втория ден след газирането и бутилирането беше станала корава като бухалка) и опитах произведението, установих че е АДСКИ суха, та реших, че не съм объркал измерванията.
Също си мисля, че докато съм озахарявал, е възможно температурата на водата да е паднала под 64°C и да не са останали неферментируеми захари (ако последното твърдение е глупост - моля да ме извините)
Но все пак по-опитните да кажат :(

По калкулаторите в http://www.brewersfriend.com даде алкохол 5.5% при изчисление на база SG и 5.8% изчисление на база Р. :? Та кое да гледам?
Горчивина IBU 55
Цвят SRM 6

Така или иначе ще се изпие де, няма къде да ходи ;)
Ама ако може някой врял и кипял да предположи къде и какво съм омазал, ще бъда благодарен на всякакви идеи и съвети :) :D

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 19:56
от miroslav_vylchev
как и кога вложи овесените ядки

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 08:58
от Dave Lombardo
miroslav_vylchev написа:как и кога вложи овесените ядки

размесих ги с малцовете и ги бухнах в горещата вода :)

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 09:11
от Martin
Провери си термометъра за озахаряване, както и захаромера. Това е съмнително ниска крайна плътност.

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 13:21
от Dave Lombardo
Martin написа:Провери си термометъра за озахаряване, както и захаромера. Това е съмнително ниска крайна плътност.


Озахарявам с този термометър
Сравнявал съм го с един спиртен, дава до 1-2 градуса отклонение във високите температури, не се сещам накъде, май надолу.
Което означава, че ако е отчитал 64 градуса, реално е било 65-66, т.е. отиваме по-към неферментеруемите захари и няма никаква логика.
Довечера ще ги пробвам пак на различни температури.

Захаромерът изобщо не игра в случая, потъна почти целия и нищо не можах да отчета по него
Мерих с ето този рефрактометър, показа 5 Р преди корекция, което по таблицата на Виктор дава 0.8 Р.
Нямам основания да считам, че дава някакво голямо отклонение, но довечера ще си поиграя със захарни разтвори в различни концентрации, да го видя тоя хубостник какви игри ми играе :)
Ще отворя и една бира и ще й измеря плътността, ще се опитам да снимам през окуляра на рефрактометъра. Дали газировката ще пречи на отчитането?

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 14:26
от Martin
Имам същият термометър, 4 бройки. Ползвам ги за околна температура или на ферментатора. Над 40гр почва да дава ужасно голямо отклонение. Когато показва 71, е 65 реално. Като си го изпробвал на каква температура? Защото колкото по-нагоре отива, на моите им се качва отклонението. Като почне от 1 градус на 40ката и на 60ката вече са 5. Най-вероятно и твоя дава някакво отклонение, и за това и йодната проба не ти е излязла. Много е вероятно да си озахарявал на 60-62 градуса.

Корекцията с рефрактомера може да е прецакана, ако и началната плътност ти е грешна. Нея пак ли с него го мери или само със захаромера?

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 14:48
от Dave Lombardo
Martin написа:Имам същият термометър, 4 бройки. Ползвам ги за околна температура или на ферментатора. Над 40гр почва да дава ужасно голямо отклонение. Когато показва 71, е 65 реално. Като си го изпробвал на каква температура? Защото колкото по-нагоре отива, на моите им се качва отклонението. Като почне от 1 градус на 40ката и на 60ката вече са 5. Най-вероятно и твоя дава някакво отклонение, и за това и йодната проба не ти е излязла. Много е вероятно да си озахарявал на 60-62 градуса.

Корекцията с рефрактомера може да е прецакана, ако и началната плътност ти е грешна. Нея пак ли с него го мери или само със захаромера?

Началната я мерих също с рефрактомера. Като се замисля, май в деня на варката изобщо не съм ползвал захаромер, само рефрактомера.
А ако това, което казваш за отклонението, важи и за моя термометър, значи наистина съм озахарявал на много ниски температури, което пък обяснява тоталната липса на тяло в бирата.
Довечера превръщам кухнята в изпитателна лаборатория за измервателни уреди :D

Какъв термометър ползвате при озахаряване?

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 15:14
от Martin
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... ucts_id=50

Изключително удобен и точен.

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 15:27
от Dejmos
И аз имам нклк такива термометри.
Показват еднакво грешно. Засичах 4 едновременно, показваха абсолютно еднакви, но грешни температури.
Точни са между 20 и 30 градуса.
Под 20 показват в плюс, а над 30 - в минус. Грешката в ниските температури е сравнително малка, вместо 0 градуса показват 2-3. Но при високите грешката прогресивно нараства.

За показания от колегата термометър, потвърждавам. Ползвам такъв от самото начало, повече от година. Профилактично го сравнявам с един голям лабораторен живачен преди варене, да съм сигурен, че не бърка от отслабнала батерия например. За това време не е сменяна батерията и е абсолютно точен (но тъщата ползва такъв за прясно мляко, бърка с точно плюс 2 градуса, от 0 до 100, така че си го провери)

Re: И аз направих сефтето

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 21:05
от st_jivko
Аз имам само един електронен термометър,като този на Dave Lombardo.
При мен дава точно обратните отклонения:при 58 гр.-на спиртния отчита 62.
При 73 -78 на спиртния.