Клоня към втората си варка докато първата се газира/отлежава и много ми се прииска една лека и лятна биричка като всеизвестната Newcastle Brown Ale. Няма да е същото но поне да е браун ейл. Разглеждах някои рецепти онлайн и се спрях на London Brown Ale. Малко понагласих количествата според това което на мен ми трябва, но не съм много сигурен още в колко хмел, колко ще ми е "boil size"-а и "batch size"-а. Знам, че на килограм зърно губя около литър по време на прецеждането след озахаряване, но не съм никак наясно как да контролирам изпаренията, колко се изпарява, и поне долу-горе колко ще ми е течността преди да влезе във ферментора за да си направя и по-точно изчисления предварително.
Та ето каква е рецептата. (Обновената по-долу)
3.6 kg pale ale malt
1.8 kg CaraPils или Caramunich Type 2?
0.2 kg Carafa Type 1
50 gr fuggles - 40 min
15 gr goldings - 15 min
650 gr кафява захар (малко множко ми се струва сякаш - оригиналната рецепта е за 3.4 кг зърно и иска 450 гр захар. Аз просто увеличих всичко спрямо зърното)
Safale S-04 - 11 gr
65 гр - 40-45 мин.
72 гр - 20 мин.
78 гр - промиване
Донагласена рецепта:
5.6 кг малц
----------------
3.6 светъл (64.30%)
1.8 caramunich type 2 (32.15%)
0.2 carafa type 2 (3.55%)
50 gr fuggles - 40 min
25 gr goldings - 15 min
IBU 24-25
Safale S-04 - 11 gr
60 мин на 65-67 C
10 мин на 72 C
Промиване с 22-23 литра на ~78C.
Махам изцяло кафявата захар, че четох тук и там из нета голямо подобрение няма да получа спрямо вкус и може да загубя част от вкуса на малца.
1. Не съм наясно кога се слага захарта. 5-10 минути преди да махна от котлона ще свърши ли работа? Отпада
2. Паузите ОК ли са? Както е казано преди, няма смисъл от 52-градусова пауза за модифицирани малцове. Ще ги подобря спрямо съветите
3. Пак не съм наясно много с ИБУ-тата, стиловете и тн. Четох че кафевия ейл е между 20 и 30 ИБУ. Моите груби изчисления дават 25-28
4. Долу-горе може ли да ми кажете колко краен материал за ферментиране е нормално да получа с това зърно, за да знам към какво да се целя и да търся грешки и подобрения? Ще внимавам този път повече.
5. Ако има мегдан за подобрения на рецептата, слушам и изпълнвяам.