Първи опит за бира без екстракт
Публикувано на: 02 Мар 2017, 07:19
Здравейте,
Не съм много на ясно относно отношенията за вода за майш и вода за промиване. На всякъде където чета се дават отношения репскетивно 1:3 и 1:4 като едва ли не закони, но на живо не изглежда толкова лесно - най-вероятно аз не съм доразбрал. Нека обясня ситуацията по-подробно.
Искам да направя 20 л. бира. Купих смлян 5кг. Pale malt, 1кг. Special W и .3кг. Carafa type II, общо 6.3кг малц. Загрях 20л. вода до 68-9 градуса, в бидона малца седя час и половина при темп между 62-5 градуса. През това време загрях още 25л. вода за промивки. Йодната проба беше ок и реших да направя "Vorlauf" метода три последоватлени пъти.....и точно в този момент ако бях решил да хвърля 70% от водата за промивки щях да имам нужното количество мъст. Мисълта ми е, 1:4 при гореописаните параметри не е ли много? Или може би никъде не се казва, че цялата трябва да се използва? За съжаление си забравих захарометъра и не мога да дам съответните данни...
За да довърша, изхвърлих бая вода и потенциална бира, в казана сложих 25л. Заврях ги (варя на огън) и на 15тата мин. сложих 28.5г. Fuggle, на 45тата мин. още толкова пак Fuggle + една лъжица ирландски мъх. Свалих температурата и добавих 11.5 Safale S04 и една лъжица фосфат композе.
Надявам се, вече бълбукащото ми момче да се получи добре
Благодаря за коментарите и съветите предварително!
Не съм много на ясно относно отношенията за вода за майш и вода за промиване. На всякъде където чета се дават отношения репскетивно 1:3 и 1:4 като едва ли не закони, но на живо не изглежда толкова лесно - най-вероятно аз не съм доразбрал. Нека обясня ситуацията по-подробно.
Искам да направя 20 л. бира. Купих смлян 5кг. Pale malt, 1кг. Special W и .3кг. Carafa type II, общо 6.3кг малц. Загрях 20л. вода до 68-9 градуса, в бидона малца седя час и половина при темп между 62-5 градуса. През това време загрях още 25л. вода за промивки. Йодната проба беше ок и реших да направя "Vorlauf" метода три последоватлени пъти.....и точно в този момент ако бях решил да хвърля 70% от водата за промивки щях да имам нужното количество мъст. Мисълта ми е, 1:4 при гореописаните параметри не е ли много? Или може би никъде не се казва, че цялата трябва да се използва? За съжаление си забравих захарометъра и не мога да дам съответните данни...
За да довърша, изхвърлих бая вода и потенциална бира, в казана сложих 25л. Заврях ги (варя на огън) и на 15тата мин. сложих 28.5г. Fuggle, на 45тата мин. още толкова пак Fuggle + една лъжица ирландски мъх. Свалих температурата и добавих 11.5 Safale S04 и една лъжица фосфат композе.
Надявам се, вече бълбукащото ми момче да се получи добре
Благодаря за коментарите и съветите предварително!